Tento chutný salát z červené řepy připravíte za 5 minut. Je vynikající a podává se v luxusních restauracích.
Mrkvový salát bez majonézy je vhodný pro všední dny i svátky. Strávníci se jistě budou olizovat. Saláty z červené řepy jsou navíc zdrojem mnoha prospěšných látek.
Souvislost s červenou řepou a jejími prospěšnými účinky nebyla vždy tak jasná. Červená, bílá, žlutá… Červená řepa má mnoho podob. Zajímavé na ní je, že původně se jedly pouze listy. Kořeny se používaly k léčebným účelům. V Babylonu, Persii, starém Egyptě, Asýrii, Římě a dalších zemích se pěstovala a používala k přípravě pokrmů a léčbě nemocí.
Další informace naleznete v pokračování tohoto článku.
Jako přísada do salátu z červené řepy
Řepa je rozšířená i v Evropě, např. v zemích SNS (bývalého Sovětského svazu) v 10.-11. století. Předpokládá se, že byla dovezena z Byzance. Později se začala aktivně používat k vaření. V našem regionu je nejznámější červená řepa. Poradíme vám, jak si z červené odrůdy připravit chutný, zdravý a rychlý salát.
Ingredience na salát z červené řepy
Vařená červená řepa – 300 g
Salátová okurka – 2 zrnka
pepře – špetka
Sůl – 1/3 lžičky
Rostlinný olej – 4 lžíce


Příprava salátu z červené řepy:
Uvařenou červenou řepu a okurku nakrájejte na kostičky a smíchejte v salátové míse. K řepě a okurce přidejte fazole a hrášek z konzervy. Nakrájejte šalotku a petrželku a posypte jimi salát. Do salátu přidejte prolisovaný nebo jemně nastrouhaný česnek, přidejte citronovou šťávu a sójovou omáčku a dobře promíchejte. K dochucení použijte granulovanou hořčici, posypte solí a černým pepřem, přidejte rostlinný olej a opět důkladně promíchejte.
Lahodný a dietní salát z červené řepy bez majonézy.
