Tento léčivý vývar musíte vyzkoušet. Je jednoduchý, chutný a moje babička ho připravuje už léta

Publikováno 16. 3. 2024

Téměř každý si při představě stolu plného jídla a otevřené náruče vybaví babičku. Můžeme se pokusit napodobit vaření našich babiček, ale musíme znát ten správný recept. Abychom se alespoň trochu přiblížili jídlu našeho dětství, vytvořili jsme recept na typickou polévku, která se na babiččiných stolech vyskytovala v hojné míře.

Ingredience na polévku:

600 gramů kuřecích stehen, 600 gramů brambor, 130 gramů mrkve, 130 gramů pórku, 200 gramů hladké mouky, 2 vejce, 1 lžíce přepuštěného másla (ghí), 2,5 litru vody.

Základem dobrého jídla je silný vývar

Nejprve kuře omyjte a očistěte. Pak ho nakrájejte na malé kousky a osmažte na velké pánvi na přepuštěném másle. Díky tomu se maso nejen slepí, ale výsledný vývar získá výraznější chuť. Pórek se nakrájí na kolečka, mrkev se oloupe a poté nakrájí na proužky. Zeleninu vložíme do hrnce a krátce orestujeme.

Leves

Vývar může pomoci i nemocným k uzdravení

Opečenou zeleninu a maso zalijte připravenou vodou a promíchejte. Oloupejte brambory, nakrájejte je na velké kostky a přidejte do připravené polévky. Vývar chvíli povařte, ideálně dokud brambory nezměknou, ale pokud chcete opravdu silný vývar, čím déle, tím lépe.

Leves

Dobrá polévka by neměla postrádat kapání.

Abychom dosáhli chuti a struktury, jakou mívaly naše babičky, musíme do polévky přidat knedlíčky. K jejich přípravě je třeba smíchat v míse mouku a sůl, pak do směsi přidat vejce a vše dohromady rozmačkat. Pomocí sítka tuto směs vmícháme do polévky. Polévku zahustěte bramborami, a když jsou měkké, vyjměte je, rozmačkejte na kaši a vraťte do hrnce. Polévka je nyní připravena k podávání.