Tento muž žil neuvěřitelných 113 let. Rodina prozradila, co každý den jedl! Tohle byste nečekali
1. Strava jako zdroj dlouhého života
Narodil se 13.12.1904. Po smrti Jisra’ela Kristala se stal nejstarším žijícím mužem na světě. Ve věku 90 a 98 let podstoupil dvě velké operace a ve věku 110 let byl nejstarším Španělem. Když začátkem roku 2018 zemřel, všichni se ptali na tajemství Oliverovy dlouhověkosti.
Novináři se na to rozhodli zeptat jeho početné rodiny – muž po sobě zanechal čtyři děti, devět vnoučat a 15 pravnoučat. Měli hodně co říci o předkovi rodu. A co viděli jako zdroj dlouhověkosti? Podle jejich názoru za to mohou dobré geny, klidný život na zemi a správná strava .
Ukázalo se, že Francisco Nunez Olivera věnoval velkou pozornost tomu, co mu jde do úst. Podle deníku The Local Spain Španěl jedl k snídani madeleine, druh piškotového koláče z olivového oleje, který je zdrojem životodárných omega-3 mastných kyselin.
V poledne sáhl po přírodním jogurtu, který zase obsahuje bakteriální kultury prospěšné pro střevní mikrobiom . K obědu a večeři jedl maso nebo rybí guláš a různé druhy zeleniny z mužovy zahrady. V typické středomořské stravě jsou ryby hlavním a zároveň velmi zdravým zdrojem bílkovin. Zelenina je zase díky síle vlákniny a vitamínů , minerálů a antioxidantů považována za základ zdraví.
Studie ukázaly, že středomořská strava může chránit před kardiovaskulárními onemocněními a dokonce i před některými druhy rakoviny čímž se stává jakýmsi receptem na dlouhý život.
To ovšem není všechno. Tajemstvím 113letého starce byl jistý nápoj, po kterém muž sahal každý večer. Je také nepostradatelným prvkem ve středomořské stravě.
2. Červené víno pro dlouhý život

Červené víno je zdrojem rostlinných polyfenolů (Pixabay)
Francisco Nunez Olivera pil sklenku červeného vína každý den . I když to muži určitě nezaručovalo tak dlouhý život, nejnovější výzkumy ukazují, že víno má jisté zdravotní benefity.
Vděčí za to vysokému obsahu polyfenolů které bojují proti zánětům a chrání buňky před oxidačním stresem.
Co si o tom myslí lékař?
– Jako lékaři nedoporučujeme alkohol, ale ve skutečnosti obsah polyfenolů v červeném víně – hlavně resveratrol – dává tomuto typu nápoje určitou přidanou hodnotu. Působí na zvýšení HDL cholesterolu , antiaterosklerotický a ochranný účinek na cévy. Mohou za to ale polyfenoly, ne alkohol.
– Jsem zastáncem toho, abyste jednoduše co nejčastěji sahali po zelenině a ovoci bohatém na polyfenoly – tmavých hroznech nebo celkově tmavě zbarvených ovocích. Mám na mysli například bobulové ovoce nebo zeleninu, jako je lilek, ale i zelí a kapusta.
Co si o tom myslíte? Sdílejte tento příspěvek s přáteli!
zdroj: somzena.sk





