Tohle je naprosto nejhorší olej! Devastuje slinivku, játra, střeva i přírodu! Češi ho mají v oblibě

Publikováno 9. 2. 2024
Autor:

Palmový olej je mimořádně populární produkt, který je široce používán v mnoha průmyslových odvětvích, jako je energetika, kosmetika a potravinářský průmysl. Navzdory své všudypřítomnosti je to nejhorší volba na trhu.

1. Neetické získávání palmového oleje

Již dlouho je známo, že proces získávání palmového oleje je neetický. Souvisí to s masivním odlesňováním deštných pralesů, což vede k devastaci přírodních ekosystémů.

Ale to není všechno – výroba palmového oleje je také často spojena s porušováním lidských práv, zejména těch, kteří žijí na zemědělské půdě. Kromě toho nelze přehlédnout nepředstavitelné násilí vůči divoké zvěři, které je tomuto procesu vlastní.

V důsledku toho se rostoucí poptávka po palmovém oleji stala pro mnoho lidí problémem. Proto je tak důležité vzdělávat spotřebitele o tom, jak se palmový olej získává a jaké jsou důsledky jeho výroby.

2. Palmový olej – není tak zdravý, jak byste si mysleli

Výrobci potravin se často chlubí antioxidačními vlastnostmi palmového oleje. My jako spotřebitelé však musíme pamatovat na to, že tyto výhody se vztahují na surový palmový olej.


Bohužel, palmový olej, který se nachází v potravinách, obsahuje řadu sloučenin, které jsou zdraví nebezpečné. Patří sem deriváty glycerolu, tedy glycidové estery mastných kyselin, které jsou karcinogenní, jakož i trans izomery mastných kyselin.

Ty jsou zodpovědné za mnohé zdravotní problémy. Podporují rozvoj aterosklerózy, zvyšují hladinu „špatného“ HDL cholesterolu a zároveň snižují hladinu „dobrého“ LDL cholesterolu.

Kromě toho zvyšují riziko ischemické choroby srdeční a srdečního infarktu, způsobují viscerální obezitu, zvyšují riziko diabetu 2. typu snížením citlivosti buněk na inzulín a inhibují působení enzymů zodpovědných za produkci nenasycených mastných kyselin (omega-3 a omega-6). Palmový olej však nejvíce poškozuje trávicí systém, poškozuje játra, slinivku a střeva.

Navzdory všem těmto rizikům výrobci potravin nadále přidávají palmový olej do svých produktů. Najdeme ho v pomazánkách, čokoládách, chlebu, hotových jídlech, zmrzlinách, tyčinkách, chipsech, čínských polévkách, dokonce i v některých kosmetických přípravcích. Proto je tak důležité vždy kontrolovat složení kupovaných produktů a vyhýbat se těm, které obsahují nezdravý palmový olej.

Byly tyto informace pro vás užitečné? Sdílejte tento příspěvek s přáteli!