Tohle je naprosto nejhorší olej! Úplně vám ničí játra, střeva a slinivku. Bohužel ho Češi milují

Publikováno 25. 3. 2024
Autor:

Palmový olej je extrémně oblíbený produkt, který je široce používán v mnoha průmyslových odvětvích, jako je energetika, kosmetika a potravinářství. I přes svou všudypřítomnost je to nejhorší volba na trhu.

1. Neetické získávání palmového oleje

Již dlouho je známo, že proces získávání palmového oleje je neetický. S tím souvisí masivní odlesňování deštných pralesů, které vede k devastaci přirozených ekosystémů.

To ale není vše – produkce palmového oleje je také často spojována s porušováním lidských práv, zejména těch, kteří žijí na zemědělské půdě. Navíc nelze přehlédnout nepředstavitelné násilí na volně žijících zvířatech, které je tomuto procesu vlastní.

V důsledku toho se rostoucí poptávka po palmovém oleji stala pro mnoho lidí neetickým problémem. Proto je tak důležité poučit spotřebitele o získávání palmového oleje a důsledcích jeho výroby.

2. Palmový olej – není tak zdravý, jak si možná myslíte

Výrobci potravin si často pochvalují antioxidační vlastnosti palmového oleje. Jako spotřebitelé však musíme pamatovat na to, že tyto výhody platí také pro surový palmový olej.

Bohužel palmový olej, který se nachází v potravinách, obsahuje mnoho látek nebezpečných pro zdraví. Patří sem deriváty glycerolu, tedy glycidylestery mastných kyselin, které mají karcinogenní vlastnosti, a také trans izomery mastných kyselin.


Jsou zodpovědní za mnoho zdravotních problémů. Podporují rozvoj aterosklerózy, zvyšují hladinu „zlého“ HDL cholesterolu a zároveň snižují hladinu „dobrého“ LDL cholesterolu.

Kromě toho zvyšují riziko ischemické choroby srdeční a srdečního infarktu, způsobují viscerální obezitu, zvyšují riziko diabetu 2. typu snížením citlivosti buněk na inzulín a inhibují působení enzymů odpovědných za produkci nenasycených mastných kyselin ( omega-3 a omega-6). Palmový olej však nejvíce škodí trávicímu systému, poškozuje játra, slinivku a střeva.

Navzdory všem těmto rizikům výrobci potravin nadále přidávají palmový olej do svých produktů. Najdeme ho v pomazánkách, čokoládách, pečivu, hotových jídlech, zmrzlinách, tyčinkách, chipsech, čínských polévkách a dokonce i v některých kosmetických výrobcích. Proto je tak důležité vždy kontrolovat složení produktů, které kupujete, a vyhýbat se těm, které obsahují nezdravý palmový olej.

Byly pro vás tyto informace užitečné? Sdílejte tento příspěvek se svými přáteli!