Tohle je naprosto skvělý trik, jak můžete skladovat banány celý měsíc, aniž by vám zčernaly

Publikováno 6. 3. 2024
Autor:

Nejprve si připravte větší nádobu a nalijte do ní odpovídající množství vody. Je velmi důležité odstranit pesticidy a dozrávací látky z povrchu banánů.

Do vody přidejte dvě polévkové lžíce soli (sůl je dobrý dezinfekční prostředek a sterilizátor), poté přidejte 1 polévkovou lžíci jedlé sody (jedlá soda rozkládá nečistoty a zbytky pesticidů).

Banány vložíme do vody, důkladně omyjeme a necháme 2 minuty namočené. Banánovou slupku důkladně omyjte a osušte papírovou utěrkou. Pokud jsou na stonku banánu shnilé části, nejprve je odřízněte.

Banány nemohou být mokré, důkladně je otřeme do sucha, jinak banány rychle zahnívají.

Druhý krok:


Nyní zabalte stonky banánů do plastové fólie, protože stonky banánů uvolňují „ethylen“. Tento plyn je jedním z hlavních důvodů rychlého zrání banánů. Tímto způsobem můžete efektivně zpomalit proces zrání banánů.

Banány pak uložte obalenými stonky na dno, čímž zabráníte rozdrcení banánů. Když banán zmáčknete, uvolní se oxidační enzymy, které reagují s kyslíkem a způsobují na banánu černé skvrny.

Za pozornost stojí ještě dvě věci:

Chlad snadno poškodí slupku banánů, zčernají a začnou hnít.

Banány by se neměly skladovat společně s jablky.

Jablka totiž produkují již zmíněný ​​plyn „etylen!“, který může způsobit předčasné dozrávání a žloutnutí banánů.

Zde se můžete podívat, jak se to dělá:

Byly pro vás tyto informace užitečné? Sdílejte tento příspěvek se svými přáteli!