Tohle je nejrychlejší cesta k infarktu a rakovině. Těchto 6 skupin lidí by se měli tomuto vyhýbat
1. Je pro vás červené maso špatné?
Maso je zdrojem lehce stravitelných bílkovin, ale v nadbytku může být škodlivé (Pixabay)
Statistický každý Slovák sní měsíčně asi šest kilogramů masa. Odborníci na výživu a vědci mezitím perou na poplach – nadměrná konzumace masa může negativně ovlivnit zdraví.
Nadměrná chuť na červené maso může přispět k vysokému cholesterolu a hypertenzi, a tím k riziku rozvoje aterosklerózy a srdečních chorob, včetně infarktu myokardu a mrtvice.
Zpracované maso může být na druhé straně karcinogenní. Francouzská agentura pro potraviny, životní prostředí, bezpečnost a ochranu zdraví při práci (ANSES) vydala prohlášení, ve kterém spotřebitelům doporučuje omezit potraviny s vysokým obsahem dusitanů a dusičnanů. Kromě toho jsou karcinogenní i heterocyklické aminy (HAA) a polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH) přítomny ve smaženém, pečeném nebo grilovaném mase.
2. Tito lidé by měli maso omezit
Je třeba vyhnout se masu:
lidé s vysokým cholesterolem – stejně jako ti, kteří mají v rodinné anamnéze hypercholesterolémii, lidé s onemocněním ledvin – maso bohaté na bílkoviny je velkou zátěží i pro zdravé ledviny, lidé s chorobami trávicího ústrojí – zejména lidé trpící vředy by se měli vyhýbat zpracovanému masu, i kvůli vysokému obsahu sodíku a dusičnanů v mase, lidé s rakovinou v rodině – podle výzkumů může maso přispívat ke vzniku rakoviny kolorektálního a tlustého střeva, maso má prorakovinový účinek i na slinivku břišní, lidé se syndromem alfa-gal – alergie na maso savců, která se vyskytuje v důsledku kousnutí klíštětem, lidé s onemocněním srdce nebo ohroženi srdečním onemocněním – tedy lidé, kteří mají diagnostikovanou obezitu, vyhýbají se fyzické aktivitě, léčí se na hypertenzi nebo na cukrovku.
– Příliš mnoho tohoto živočišného proteinu může vést k ledvinovým kamenům, což má vliv na zvýšení koncentrace vápníku, bílkovin, šťavelanů a hlavně kyseliny močové, což také vede k tvorbě kamenů. Vědci z Harvardu zjistili, že lidé, kteří jedí mnoho živočišných bílkovin, mají vyšší riziko ledvinových kamenů o jednu třetinu.
– Sůl dráždí žaludek, způsobuje zánět sliznice, zintenzivňuje nepříznivé přeměny buněk a zvyšuje působení jiných karcinogenů nacházejících se například. v grilovaném mase, slanině, šunce, salámu – říká odborník.
– Červené maso a uzeniny obsahují obzvláště vysoké množství hemu, který dodává masu červenou barvu. Hem může dráždit a poškozovat sliznici tlustého střeva, jakož i stimulovat bakterie žijící v této části trávicího systému k produkci karcinogenů, zdůrazňuje potravinářský technolog.