Tohle je ten naprosto nejhorší olej na smažení. Když ho dáte na pánev, je toxický
Dalším problémem jsou rafinované oleje, které při vaření uvolňují toxické a potenciálně karcinogenní sloučeniny. Polynenasycené oleje, jako jsou sojový olej, kukuřičný olej, lněný olej nebo dýňový olej, nejsou vhodné ke smažení. Tyto oleje špatně snášejí vysoké teploty a při tepelné úpravě mohou uvolňovat toxické látky, což je činí potenciálně nebezpečnými.
Dalším problémem jsou oleje vyrobené z geneticky modifikovaných rostlin. Na Západě jsou běžně geneticky modifikované řepka, sója a slunečnice, což jsou velmi oblíbené plodiny. Oleje z těchto rostlin mohou obsahovat škodlivé látky, které mohou mít negativní dopad na zdraví.
Nejlepší oleje na smažení
Jedním z nejvhodnějších olejů na smažení je kokosový olej. Tento olej je tepelně odolný a při vysokých teplotách neuvolňuje toxické látky. Podobně je na tom olej z makadamových ořechů a avokádový olej, které jsou také odolné vůči teplu a mohou být použity při vaření. Kromě toho jsou tyto oleje vhodné i do studených pokrmů, jako jsou saláty.
Olivový olej je bohatým zdrojem mnoha cenných živin, včetně antioxidantů, které ničí volné radikály a snižují riziko vzniku mnoha nemocí. Bohužel, olivový olej není vhodný ke smažení, protože netoleruje vystavení vysokým teplotám. Nicméně je skvělým doplňkem do studených pokrmů a salátů, kde plně využijete jeho zdraví prospěšné vlastnosti.
Sdílejte tento článek svým přátelům, aby i oni věděli, jaký olej zvolit pro zdravé a chutné vaření.
Sdílejte tento článek svým přátelům na Facebooku.