Tohle jsou 3 produkty, které náš mozek naprosto miluje. Umožňují mu pracovat efektivněji

Publikováno 16. 3. 2024
Autor:

1) Ořechy – podporují paměť a koncentraci

Prvním produktem, který odborníci doporučují zařadit do jídelníčku, jsou ořechy.

Obsahují hodně vlákniny, hořčíku a polynenasycených mastných kyselin, které podporují paměť a koncentraci.

Ořechy jsou také výborným zdrojem bílkovin. Vědci z Kalifornské univerzity v Los Angeles dokázali, že lidé, kteří jedí více vlašských ořechů, dosahují lepších výsledků v kognitivních testech.

Díky obsahu nenasycených mastných kyselin mají ořechy také pozitivní vliv na oběhový systém a mohou nám pomoci snížit krevní tlak.

2) Bobule – chrání nervový systém.

Druhým produktem jsou bobule. Jsou bohaté na polyfenoly a další antioxidanty, které chrání nervový systém.


Borůvky, rybíz, maliny a jahody jsou také cenným zdrojem flavonoidů, tedy přírodních barviv, která jim dodávají zářivé barvy. Zlepšují paměť, což potvrzují i ​​výsledky vědeckých výzkumů.

Odborníci z Harvard Brigham and Women’s Hospital prokázali, že ženy, které jedí alespoň dvě porce jahod a borůvek týdně, oddalují proces zhoršování paměti až o 2,5 roku.

3) Mořské ryby – oddalují stárnutí mozku

Za třetí, mořské ryby, jako je sleď, sardinky, losos a makrela, jsou bohaté na polynenasycené omega 3 kyseliny, díky nimž mozek pracuje efektivněji a zpomaluje stárnutí.

Odborníci také spojují nenasycené tuky s nižší hladinou beta-amyloidu v krvi, což je protein, který lékaři nacházejí v mozcích lidí s Alzheimerovou chorobou. Každý člověk by měl jíst ryby alespoň dvakrát týdně.

Pokud nemáte rádi ryby, měli byste zvážit konzultaci s lékařem o doplnění omega-3 mastných kyselin nebo zařazení jiných zdrojů zdravých tuků do jídelníčku, jako je lněné semínko nebo avokádo.

Byly pro vás tyto informace užitečné? Sdílejte tento příspěvek se svými přáteli!