Tohle jsou 3 produkty, které náš mozek naprosto miluje. Umožňují mu pracovat efektivněji
1) Ořechy – podporují paměť a koncentraci
Prvním produktem, který odborníci doporučují zařadit do jídelníčku, jsou ořechy.
Obsahují hodně vlákniny, hořčíku a polynenasycených mastných kyselin, které podporují paměť a koncentraci.
Ořechy jsou také výborným zdrojem bílkovin. Vědci z Kalifornské univerzity v Los Angeles dokázali, že lidé, kteří jedí více vlašských ořechů, dosahují lepších výsledků v kognitivních testech.
Díky obsahu nenasycených mastných kyselin mají ořechy také pozitivní vliv na oběhový systém a mohou nám pomoci snížit krevní tlak.
2) Bobule – chrání nervový systém.
Druhým produktem jsou bobule. Jsou bohaté na polyfenoly a další antioxidanty, které chrání nervový systém.
Borůvky, rybíz, maliny a jahody jsou také cenným zdrojem flavonoidů, tedy přírodních barviv, která jim dodávají zářivé barvy. Zlepšují paměť, což potvrzují i výsledky vědeckých výzkumů.
Odborníci z Harvard Brigham and Women’s Hospital prokázali, že ženy, které jedí alespoň dvě porce jahod a borůvek týdně, oddalují proces zhoršování paměti až o 2,5 roku.
3) Mořské ryby – oddalují stárnutí mozku
Za třetí, mořské ryby, jako je sleď, sardinky, losos a makrela, jsou bohaté na polynenasycené omega 3 kyseliny, díky nimž mozek pracuje efektivněji a zpomaluje stárnutí.
Odborníci také spojují nenasycené tuky s nižší hladinou beta-amyloidu v krvi, což je protein, který lékaři nacházejí v mozcích lidí s Alzheimerovou chorobou. Každý člověk by měl jíst ryby alespoň dvakrát týdně.
Pokud nemáte rádi ryby, měli byste zvážit konzultaci s lékařem o doplnění omega-3 mastných kyselin nebo zařazení jiných zdrojů zdravých tuků do jídelníčku, jako je lněné semínko nebo avokádo.
Byly pro vás tyto informace užitečné? Sdílejte tento příspěvek se svými přáteli!
Sdílejte tento článek svým přátelům na Facebooku.
Nalezli jste chybu nebo překlep v článku? Napište nám ji na [email protected]