Tohle si musíte udělat, dokud je sezóna. Čistí tepny, podporuje imunitu, zabraňuje rakovině a …
1. Nejen nejchutnější, ale také nejzdravější ovoce
Každý z nás čeká na červené a sladké jahody celý rok – bez těchto plodů si jen stěží umíme představit letní sezónu. Jejich hlavní výhodou ale není chuť, nýbrž zdraví prospěšné vlastnosti. Jsou bohaté na silný antioxidant – vitamín C, dále draslík, mangan, kyselinu listovou a vlákninu, zároveň je to nízko sacharidové a nízko kalorické ovoce a obsahují cenné polyfenoly.
Mezi nimi si zvláštní pozornost zaslouží kyselina elagová. Má antioxidační, protizánětlivé a protirakovinné účinky. Studie ukázaly, že také inhibuje růst bakterií Helicobacter pylori, zodpovědných za žaludeční vředy.
Kromě toho má pozitivní vliv na lipidový profil a krevní tlak. Díky tomuto faktu, jakož i obsahu vitamínu C a draslíku jsou jahody skutečnou superpotravinou pro srdce. Jedna studie provedená výzkumníky z Harvardu na 100 000 žen ukázala, že jen tři porce jahod týdně mohou snížit riziko srdečního infarktu až o 32 procent.
Proto se během sezóny vyplatí jíst jahody i každý den, mimo sezónu získáte to nejlepší z jahod ze zdraví prospěšné tinktury.

Jahody patří mezi nejzdravější ovoce (Pixabay)
2. Jahodová tinktura – jak si ji vyrobit?
Jahodová tinktura působí na snižování cholesterolu a snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Díky přítomnosti antioxidantů včetně kyseliny askorbové může podporovat imunitu i v infekčním období.
Navíc je velmi jednoduchá na přípravu a ovoce, které zůstane po výrobě tinktury, lze úspěšně použít na různé dezerty. Pro přítomnost alkoholu by tinkturu ani ovoce z ní neměly konzumovat děti, mladistvý do 18 let a těhotné ženy.
Ingredience:
2 kg zralých jahod, 2 litry vodky, 0,5 kg cukru.
Postup:
Jahody omyjeme, zbavíme stopek a jemně osušíme. Ovoce přendáme do zavařovací sklenice a zasypeme cukrem, pak necháme 24 hodin odležet, aby pustilo šťávu. Vodku nalijte do sklenice s ovocem, zavřete a nechte na tmavém a chladném místě tři týdny. Tinkturu sceďte přes gázu do lahví, ovoce odložte. (Můžete po zkonzumovat) Tinkturu nechte v lahvích alespoň několik týdnů na tmavém a chladném místě. Po uplynutí této doby je připravena ke konzumaci.





