Toto jsou potraviny, kvůli kterým máte žluté zuby: Pokud chcete bílý úsměv, přestaňte je jíst!

Toto jsou potraviny, kvůli kterým máte žluté zuby: Pokud chcete bílý úsměv, přestaňte je jíst!

Publikováno 13. 4. 2022
Autor:

1. Kyselé ovoce

Přestože jsou citrusy bohatým zdrojem vitamínu C a dalších zdraví prospěšných živin, pro zuby už tak skvělé nejsou. „I když kyselá jídla, jako jsou citrony a limetky, mohou být chutná, časté vystavení může narušit vaši sklovinu,“ říká lékařka. Po konzumaci kyselých potravin sklovina na chvíli změkne a je tak velmi zranitelná. Sliny však postupně nastolí v ústech opět rovnováhu. Nejvíce agresivní je podle odborníků grapefruit a citron, nejmenší riziko představuje šťáva z pomeranče.

2. Sycené nápoje

Slazené nápoje na seznamu chybět nemohly. V ústech nám nadělají pořádnou neplechu. „Pro zdravější ústa se musíte vyhýbat syceným nealkoholickým nápojům. Tyto nápoje jsou hlavním zdrojem přidaného cukru a aby toho nebylo málo, většina nealkoholických nápojů obsahuje kyselinu fosforečnou a citrónovou, které opotřebovávají zubní sklovinu,” varuje zubařka. Místo toho zkuste pít více vody. „Fluoridovaná voda může pomoci předcházet zubnímu kazu. Pokud si vyberete balenou vodu, zkontrolujte si obsah fluoridů na etiketě,” upozornila.

3. Sušené ovoce

Zdravou pochoutka plná vlákniny a vitamínů je nánápadným strůjcem zubních kazů. Jak je to možné? Jednoduše. Když se z ovoce vypaří voda, zůstane v něm jen koncentrovaná kyselina a cukr. Sušené ovoce se umí velmi jednoduše přilepit na rýhy zubů, ve kterých se mohou začít usazovat bakterie.

4. Chléb

Potravinou, kterou byste na seznamu asi nečekali, je chléb. Obsahuje, stejně jako mnoho jiných potravin, škrob, který naše sliny rozkládají na cukry. Ten přispívá k rozvoji zubního kazu a nahrává množení bakterií. „Pokud si s sebou neberete do práce zubní kartáček, snažte se vyhnout jídlům obsahujícím škrob, která vám mohou během oběda uvíznout v ústech. Měkký chléb a hranolky se například mohou zachytit mezi zuby,“ upozornila zubní lékařka.

5. Bonbóny

Mezi nejhorší nepřátele zdravých zubů patří určitě bonbóny. Žvýkací jsou typické „vytahovače plomb“ a nebezpečně se lepí na zuby, ale cucavé na tom nejsou o nic lepší. Jelikož je cucáme mnohem déle, cukry v nich obsažené se mohou kontinuálně a nenápadně uvolňovat po delší dobu. „Abyste během dne přestali sahat po sladkém občerstvení, zkuste žvýkačky bez cukru. Je to skvělý tvůrce slin a pomáhá odstraňovat částečky jídla z úst,“ radí zubařka.

6. Slané krekry

Kromě sladkého nám však škodí také slané. Obsahují velké množství škrbů, které mohou být příčinou zubního kazu. To platí i pro bramborové lupínky. Pokud chcete u televize něco křupat, zkuste celer nebo mrkev. „Tato zelenina potřebuje hodně žvýkání, což stimuluje tok slin. Celer je pro mě nejbližší k přírodní dentální nitě. Mrkev je také jednou z velkých druhů zeleniny, která bojuje proti dutinám, protože obsahuje spoustu vitamínu C, vápníku a keratinů, které všechny nabízejí zubní výhody,“ popisuje odbornice na zdravé zuby.


7. Popcorn

Pro popcorn platí totéž, co pro slané krekry. Věděli jste však, že právě nevypukaná zrníčka jsou nejčastější příčinou zlomených zubů?

8. Káva

Káva nepoškozuje naše zuby přímo, ale zabarvuje je stejně jako například cigarety či tabák. Chcete-li mít bílý úsměv bez drahého bělení, měli byste ji vyměnit za čaj. „Zatímco si mnozí lidé myslí, že čaj je pro zuby špatný kvůli zabarvení, zelené i černé čaje ve skutečnosti obsahují polyfenoly, které interagují s bakteriemi v plaku. Tyto látky buď zabíjejí nebo zadržují bakterie. To brání bakteriím v růstu nebo tvorbě kyseliny, která napadá zuby. V závislosti na typu vody, kterou používáte k vaření čaje, může být šálek čaje také zdrojem fluoridu,“ vysvětlila zubařka.

9. Červené víno

Podobně jako káva i víno způsobuje zabarvení zubů. Mohou za to látky zvané chromogeny. Víno má také tendenci vysušovat naši ústní dutinu. Ústa se tak dehydratují, což má za následek nedostatečnou tvorbu slin, které nás ochraňují proti vzniku zubního kazu a parodontitidy. Přesně opačně působí mléko a mléčné produkty. „Mléko, obyčejný jogurt a další mléčné výrobky obsahují vápník a fosfáty, které pomáhají vrátit minerály, které vaše zuby mohly ztratit v důsledku jiných potravin. Pomáhají také při obnově zubní skloviny,“ řekla doktorka Hanna.

10. Energetické nápoje

Energetické nápoje mají sice povzbudivý účinek pro naše tělo, to ale neplatí o našich zubech. Naše sliny po vypití těchto nápojů nejsou schopny neutralizovat v ústech kyseliny, čímž se přirozeně oslabuje zubní sklovina. Té dokonce nedělají dobře ani bublinkové nápoje bez obsahu cukru.

zdroj: baxterz1.cz



Doporučené k přečtení: