Toto se stalo s mým tělem, když jsem začala jíst vejce každý den. Takové změny pocítíte i vy!

Toto se stalo s mým tělem, když jsem začala jíst vejce každý den. Takové změny pocítíte i vy!

Publikováno 16. 5. 2022
Autor:

Žloutek jednoho velkého vejce obsahuje asi 186 miligramů cholesterolu. Z tohoto důvodu se vždy říkalo, že je třeba se konzumaci žloutků vyhnout a jíst výlučně bílky. Dnes je to jinak a doporučuje se konzumovat celá vejce ( pokud vám to samozřejmě lékař nedoporučí jinak.

Skutečnou hrozbou pro srdce jsou nasycené tuky. Mají totiž nepříznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi.

Cholesterol z vajec je pro organismus prospěšný.

V našem těle produkuje testosteron, díky čemuž máme více energie a svalové hmoty.
Studie provedená na University of Connecticut ukázala, že vaječný žloutek snižuje hladinu  špatného cholesterolu (LDL) . Podle American Heart Association by se denně mělo konzumovat 300 mg cholesterolu (jedno vejce obsahuje 185 miligramů).

Toto se ale doporučuje především lidem, kteří mají normální hladinu cholesterolu v krvi. Nezapomínejte, že je třeba poradit se s lékařem.

Důležité je, jak vajíčka připravujete. Pokud je smažíte ve velkém množství tuku a dáte si k nim i slaninu, tudy těsta zřejmě nevede a škodíte sami sobě a svému zdraví.
Když je ale připravíte zdravě (vaření natvrdo, nebo naměkko), vše je v pořádku.

Když budete jíst vejce každý den, výsledky se rychle dostaví …

# 1 Zasytí vás na delší dobu

Po konzumaci vajec se rychle dostaví pocit sytosti. To je způsobeno tím, že vejce obsahují velké množství bílkovin a živin. Dát si je k snídani je naprosto ideální.

# 2 Jsou pomocníkem při problémech s nedostatkem železa

Bolesti hlavy a únava jsou příznakem nedostatku železa. Žloutek je jeho bohatým zdrojem a má příznivý vliv na imunitní systém a metabolismus. Navíc ještě váže kyslík v krvi.

# 3 Dodávají vitamíny

Studie ukázaly, že když nekonzumujeme vejce, můžeme pak trpět nedostatkem vitamínů A, E a B12. Ti, kteří je konzumují pravidelně, přijímají 10 až 20% kyseliny listové, 20-30% vitamínů A, E a B12.

# 4 Nezvyšují krevní tlak

Mnoho studií tvrdí, že neexistuje žádná souvislost mezi konzumací vajec a zvýšeným rizikem srdečních onemocnění. Jsou to právě nasycené tuky (ve smažených potravinách), které způsobují problémy s krevním oběhem.

# 5 Pomáhají při hubnutí

Díky vysokému obsahu bílkovin vás vejce rychle zasytí. Také urychlí nárůst svalové hmoty a pomohou spálit kalorie.

# 6 Podporují fungování mozku

Cholin je živina, která má příznivý vliv na vývoj mozku u plodu, dětí, a dokonce i starší lidi! Konzumace vajec nám také zajistí dobrou paměť. Jedno vejce obsahuje 28% cholinu.

# 7 Chrání zrak

Riziko vzniku šedého zákalu se díky konzumaci vajec značně snižuje. Přidáme také špenát a brokolici, které obsahují Lutein a Zeaxantin. Mají pozitivní vliv na náš zrak během noci, chrání oči před slunečním zářením a snižují riziko vzniku šedého zákalu až o 50 %.


# 8 Jsou zdrojem nejkvalitnějších bílkovin

Bílkoviny jsou základní stavební složkou našeho těla. Mezi další důležité zdroje bílkovin patří například mléčné výrobky, maso, luštěniny.

Vajíčka ale jednoznačně vedou.

# 9 Chrání naše kosti

Vejce jsou bohatá na vitamín D, který je neodmyslitelnou složkou pro zdraví kostí. Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku. Studie prokázaly, že vejce by se měla jíst pravidelně jako prevence proti osteoporóze.

# 10 Zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů

Aminokyseliny, síra a mnoho jiných minerálních látek a vitamínů mají pozitivní vliv na kvalitu vlasů a nehtů. Urychlují také jejich růst.

zdroj: dobrespravy.eu



Doporučené k přečtení: