Toto se stalo s mým tělem, když jsem začala jíst vejce každý den. Takové změny pocítíte i vy!
Žloutek jednoho velkého vejce obsahuje asi 186 miligramů cholesterolu. Z tohoto důvodu se vždy říkalo, že je třeba se konzumaci žloutků vyhnout a jíst výlučně bílky. Dnes je to jinak a doporučuje se konzumovat celá vejce ( pokud vám to samozřejmě lékař nedoporučí jinak.
Skutečnou hrozbou pro srdce jsou nasycené tuky. Mají totiž nepříznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi.
Cholesterol z vajec je pro organismus prospěšný.
V našem těle produkuje testosteron, díky čemuž máme více energie a svalové hmoty.
Studie provedená na University of Connecticut ukázala, že vaječný žloutek snižuje hladinu špatného cholesterolu (LDL) . Podle American Heart Association by se denně mělo konzumovat 300 mg cholesterolu (jedno vejce obsahuje 185 miligramů).
Toto se ale doporučuje především lidem, kteří mají normální hladinu cholesterolu v krvi. Nezapomínejte, že je třeba poradit se s lékařem.
Důležité je, jak vajíčka připravujete. Pokud je smažíte ve velkém množství tuku a dáte si k nim i slaninu, tudy těsta zřejmě nevede a škodíte sami sobě a svému zdraví.
Když je ale připravíte zdravě (vaření natvrdo, nebo naměkko), vše je v pořádku.
Když budete jíst vejce každý den, výsledky se rychle dostaví …
# 1 Zasytí vás na delší dobu
Po konzumaci vajec se rychle dostaví pocit sytosti. To je způsobeno tím, že vejce obsahují velké množství bílkovin a živin. Dát si je k snídani je naprosto ideální.
# 2 Jsou pomocníkem při problémech s nedostatkem železa
Bolesti hlavy a únava jsou příznakem nedostatku železa. Žloutek je jeho bohatým zdrojem a má příznivý vliv na imunitní systém a metabolismus. Navíc ještě váže kyslík v krvi.
# 3 Dodávají vitamíny
Studie ukázaly, že když nekonzumujeme vejce, můžeme pak trpět nedostatkem vitamínů A, E a B12. Ti, kteří je konzumují pravidelně, přijímají 10 až 20% kyseliny listové, 20-30% vitamínů A, E a B12.
# 4 Nezvyšují krevní tlak
Mnoho studií tvrdí, že neexistuje žádná souvislost mezi konzumací vajec a zvýšeným rizikem srdečních onemocnění. Jsou to právě nasycené tuky (ve smažených potravinách), které způsobují problémy s krevním oběhem.
# 5 Pomáhají při hubnutí
Díky vysokému obsahu bílkovin vás vejce rychle zasytí. Také urychlí nárůst svalové hmoty a pomohou spálit kalorie.
# 6 Podporují fungování mozku
Cholin je živina, která má příznivý vliv na vývoj mozku u plodu, dětí, a dokonce i starší lidi! Konzumace vajec nám také zajistí dobrou paměť. Jedno vejce obsahuje 28% cholinu.
# 7 Chrání zrak
Riziko vzniku šedého zákalu se díky konzumaci vajec značně snižuje. Přidáme také špenát a brokolici, které obsahují Lutein a Zeaxantin. Mají pozitivní vliv na náš zrak během noci, chrání oči před slunečním zářením a snižují riziko vzniku šedého zákalu až o 50 %.
# 8 Jsou zdrojem nejkvalitnějších bílkovin
Bílkoviny jsou základní stavební složkou našeho těla. Mezi další důležité zdroje bílkovin patří například mléčné výrobky, maso, luštěniny.
Vajíčka ale jednoznačně vedou.
# 9 Chrání naše kosti
Vejce jsou bohatá na vitamín D, který je neodmyslitelnou složkou pro zdraví kostí. Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku. Studie prokázaly, že vejce by se měla jíst pravidelně jako prevence proti osteoporóze.
# 10 Zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů
Aminokyseliny, síra a mnoho jiných minerálních látek a vitamínů mají pozitivní vliv na kvalitu vlasů a nehtů. Urychlují také jejich růst.
zdroj: dobrespravy.eu
Doporučené k přečtení: