Tyto potraviny jedli naši předkové. Nepřekvapila je rakovina, cukrovka ani problémy se zuby

Publikováno 24. 10. 2023

Jak se vařilo?

Zpočátku se všechna jídla připravovala na otevřeném ohni. Napáchli ale kouřem a proto se později vynalezl předchůdce sporáku, na ohniště se dala železná deska. Nejchudší rodiny pekly v zemní peci. Šlo o jednoduše vyhrabanou jámu, maso se obložilo ohřátými kameny a přikrylo se zeminou. Kuchyňský kout byl vždy výsostným územím hospodyně.

Mnoho slovenských jídel mělo pro mnoho cizinců netradiční nakyslou příchuť. Ať už jde o smetanu, kyselé mléko či zelí. K jídlům se přidávalo i mnoho přírodních koření, k nimž patřil kmín, kopr, cibule, česnek, rozmarýn a jiné. Hřebíček, paprika či zázvor, byly až postupem času dovezeny ze zahraničí.

Základními složkami stravy byly mléko, brambory, luštěniny, zelí a mouka. Mléko bylo oblíbené nejen sladké, ale také kyselé, jestli to v podobě žinčice. Pro lidi bylo výhodnější mít z dobytku dlouhodobě příjem mléčných výrobků než jednorázově masovou hostinu.

Kaše i noky zasytily

Mnoho jídel bylo založeno na obilovinovém základě z pšenice, žita a prosa. Přibližně v 18. století k nám dorazila rýže a kukuřice. Také z nich se vyráběly rozšířené kaše. Šlo o levné a jednoduché jídlo, proto ji mnoho rodin mělo na stole každý den. Ječná, kroupná, kukuřičná a tak pořád dokola.

Nejznámějším a nejpopulárnějším slovenským jídlem jsou noky. Před příchodem brambor se vyráběly z žitné, prosné a pohankové mouky. Měli mnoho druhů: od brynzových, přes střapačky (se zelím) až po tehdy méně obvyklé noky s tvarohem. Kromě nich se na stole výjimečně objevovaly i knedlíky plněné ovocem, masem nebo brynzou. Maso však bývalo na jídelníčku opravdu zřídka.

A co chléb?

Chléb se začal na našem území péct přibližně ve 14. století. Byl pečen z více druhů mouky (a později brambor). Pokud jí byl nedostatek, do těsta se přidávala kůra stromů, mech či dokonce kořeny rostlin. Přesto byl pro lidi darem od Boha a při jeho přípravě se lidé 7x přežehnávali. Na dlouhá staletí se stal neodmyslitelnou součástí stravování mnoha lidí.

Polévky nám chutnají dodnes

V minulosti byly v centru pozornosti husté a vydatné polévky. Nejznámějšími jsou zelná, čočková a fazolová polévka. Mimořádné oblibě se i dodnes těší česnečka. Do polévek se dávalo všechno, co bylo po ruce. Od zeleniny, přes maso, ryby až po houby. Z polévek se později vyvinuly přívarky, jakési zahuštěné polévky. V každé domácnosti byl jednou za čas na programu dýňový, fazolový či hrachový přívarek.

Oblíbené sladkosti

I v neutěšené době se alespoň párkrát do roka naskytla příležitost připravit něco lepšího, fajnovějšího, na co se těšily hlavně děti – oblíbené koláče. Nejednou se pekli zejména na Vánoce a Velikonoce, nešlo tedy o běžný pokrm. Postupem času se staly běžnou součástí jídelníčku, šlo hlavně o různé záviny a štrúdly. Ke slavnostnějším koláčům patří štědrák, kočičí oči, medvědí tlapky, perníky, pagáče. Šulance se staly oblíbené pro svou rychlou přípravu. Oblíbené byly rovněž nudle s mákem či tvarohem.

Mnoho z našich typických jídel se dostává na talíř i dětem ve školních jídelnách. Kdo by neznal rýžový nákyp, pařené buchty či houskovku? Dnes trochu podceňovaná jídla, ale třeba podotknout, že například pařené buchty byly kdysi pochoutkou měšťanů a jsou oblíbené nejen u nás, ale například iv Rakousku.

Byl tento článek užitečný? Sdílej ho se svou rodinou a přáteli!