Už nikdy nebudete pít kávu na lačno. Kvůli jedné chybě vám může hrozit cukrovka či infarkt

Publikováno 13. 2. 2024
Autor:

Černá káva působí na organizmus příznivě zejména díky vysokému obsahu antioxidantů. Kofein zejména na lačno však může ovlivnit „skoky“ hladiny cukru v krvi.

Britská studie na základě experimentu odhalila, že káva nalačno může zvýšit riziko onemocnění, jako je cukrovka či srdeční onemocnění.

Studie byla publikována v British Journal of Nutrition a vědci zjistili, že ranní káva zhoršuje hladinu glukózy v krvi.

Ve velkém šálku černé kávy, který je dnes u nás stále běžnější, je asi 140 mg kofeinu.

Pokud ji vypijete před snídaní, může vám výrazně zvýšit hladinu cukru. U jedinců, kteří vypili dva šálky kávy, glykémie vyskočila až o 50 procent.

Za hlavní důvod se považuje to, že kofein blokuje adenosin, protein, který „říká“ tělu, kolik inzulínu má uvolnit. Také pomáhá buňkám efektivně reagovat na inzulín a bez něj jsou tyto funkce deaktivovány.

Kofein také zvyšuje sekreci stresových hormonů, jako je kortizol a epinefrin. Ovlivňují zvýšení hladiny cukru v krvi, takže tělo je připraveno bojovat proti stresu, který očekává.

Abyste se vyhnuli takové reakci, musíte nejprve sníst snídani s dobře vyváženými živinami a teprve potom pít kávu.

Pokud hned na začátku dne cítíte, že potřebujete teplý nápoj, ať je to bezkofeinový čaj nebo káva.

Pijete kávu na lačno i vy? Napište nám komentář…

Sdílejte tento příspěvek s přáteli!