Už nikdy nebudete pít kávu na lačno. Kvůli jedné chybě vám může hrozit cukrovka či infarkt
Černá káva působí na organizmus příznivě zejména díky vysokému obsahu antioxidantů. Kofein zejména na lačno však může ovlivnit „skoky“ hladiny cukru v krvi.
Britská studie na základě experimentu odhalila, že káva nalačno může zvýšit riziko onemocnění, jako je cukrovka či srdeční onemocnění.
Studie byla publikována v British Journal of Nutrition a vědci zjistili, že ranní káva zhoršuje hladinu glukózy v krvi.
Ve velkém šálku černé kávy, který je dnes u nás stále běžnější, je asi 140 mg kofeinu.
Pokud ji vypijete před snídaní, může vám výrazně zvýšit hladinu cukru. U jedinců, kteří vypili dva šálky kávy, glykémie vyskočila až o 50 procent.
Za hlavní důvod se považuje to, že kofein blokuje adenosin, protein, který „říká“ tělu, kolik inzulínu má uvolnit. Také pomáhá buňkám efektivně reagovat na inzulín a bez něj jsou tyto funkce deaktivovány.
Kofein také zvyšuje sekreci stresových hormonů, jako je kortizol a epinefrin. Ovlivňují zvýšení hladiny cukru v krvi, takže tělo je připraveno bojovat proti stresu, který očekává.
Abyste se vyhnuli takové reakci, musíte nejprve sníst snídani s dobře vyváženými živinami a teprve potom pít kávu.
Pokud hned na začátku dne cítíte, že potřebujete teplý nápoj, ať je to bezkofeinový čaj nebo káva.





