V obchodě se na ně nikdo nepodívá. Přitom jsou 100krát lepší než ovesné vločky

Publikováno 31. 7. 2023

Quinoa, také známá jako peruánská rýže, se pěstuje již více než 5000 let. Inkové ho nazývali „posvátné obilí“. Je známá také jako „matka obilovin“, ačkoli ve skutečnosti obilninou není. Jedná se o takzvanou pseudoobilninu – podobá se jí vysokým obsahem škrobu v zrnech. Quinoa je příbuzná polské bílé quinoa (majorán) a vícesemenné quinoa. V současnosti se quinoa pěstuje kromě Jižní Ameriky také v USA, Indii, Kanadě a na Britských ostrovech.

Quinoa vločky. Zdravotní vlastnosti

Quinoa vločky mají spoustu zdravotních výhod. Jsou zdrojem rostlinných bílkovin, díky čemuž jsou výbornou volbou pro vegetariány a vegany, jakož i lidi, kteří omezují konzumaci masa. Navíc neobsahují lepek, takže je mohou zařadit do jídelníčku i lidé s intolerancí lepku nebo celiakií. Quinoa vločky jsou také bohaté na vlákninu, která urychluje trávení a zabraňuje zácpě.

Tyto vločky jsou také zdrojem mnoha minerálů: železa, hořčíku, fosforu, mědi a manganu. Jsou (většinou) vyrobeny bez přidaného cukru, což z nich činí dobrou volbu pro lidi, kteří se chtějí tomuto produktu ve své stravě vyhnout. Kromě toho vločky quinoa zmírňují příznaky astmatu díky svým protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem. Obsahují také omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro zdraví srdce a krevního oběhu.

Přestože obsahují hodně škrobu, mají nízký glykemický index (GI = 35). Proto je mohou konzumovat i diabetici – nejenže jsou pro ně bezpečné, ale pomohou regulovat hladinu cukru v krvi. 100 gramů quinoa vloček poskytuje cca 350 kcal, na jednu porci však stačí cca tři polévkové lžíce vloček (cca 30 gramů, což je něco přes 100 kcal).

Quinoa vločky. Recepty

Quinoa vločky můžeme koupit v obchodech se zdravou výživou, ale najdeme je také v regálech supermarketů. Za balík (300 gramů) zaplatíme přibližně 2-3 EUR. Ceny se však liší podle výrobce. Quinoa vločky mají jemnou, oříškovou chuť a hodí se k různým druhům ovoce a rostlinným mlékám. Mohou se konzumovat studené nebo teplé, stejně jako tradiční cereálie, např. jako přídavek do rostlinného mléka, jogurtu, müsli nebo smoothie. Vyzkoušejte náš recept na quinoa vločky s datlovým karamelem.

Ingredience:

20 sušených datlí bez pecek 1 čajová lžička citrónové šťávy 2 polévkové lžíce arašídového másla špetka soli půl šálku quinoa vloček 1 sklenice vody volitelné rostlinné mléko, oblíbené ořechy


Příprava:

Datle zalijeme horkou vodou, necháme asi 15 minut odstát (vodu po namočení datlí si necháme) Nasypeme quinou do hrnce a nalijte sklenici vody, přidejte špetku soli. Vařte na minimálním ohni bez přikrytí asi 5-8 minut, snažte se míchat co nejméně. Na konci vaření quinoa vloček můžete přidat trochu rostlinného mléka. Vařte minutu, promíchejte. Datle scedíme. Do datle přidáme půl hrníčku vody, ve které se namáčeli datle. Smíchejte je s citrónovou šťávou, špetkou soli a arašídovým máslem. V případě potřeby přiléváme datlovou vodu postupně – tak, abychom získali krémovou konzistenci. Vločky podáváme s připraveným datlovým krémem a oblíbenými oříšky.

Jsou tyto informace pro Vás užitečné? Sdílejte tento příspěvek s přáteli!