Věděli jste z čeho se vyrábí parmezán? Toto tajemství může mnoho lidí znechutit

Publikováno 31. 7. 2023
Autor:

Tajemství parmazánu

Parmezán se stejně jako mnoho jiných zrajících sýrů vyrábí za použití syřidla. Syřidlo je přírodní trávicí enzym, který se získává ze žaludků mladých telat během porážky. Právě tento enzym má při výrobě sýra zásadní význam, neboť pomáhá sýr zahušťovat a vytvářet jeho charakteristickou strukturu.

Protože parmezán obsahuje telecí syřidlo, nemohou jej konzumovat vegetariáni, kteří dodržují přísnou dietu, při níž jsou vyloučeny všechny živočišné produkty. Mnoho lidí si neuvědomuje, že parmezán, přestože se jedná o sýr, není plně vegetariánský.

Alternativy pro vegetariány

Pro vegetariány, kteří si chtějí vychutnat chuť a strukturu sýra podobného parmezánu, jsou naštěstí k dispozici alternativy bez syřidla. Tyto sýry se vyrábějí pomocí rostlinných bakteriálních kultur nebo mikrobiálních syřidel, která napodobují proces výroby sýra bez použití živočišných produktů.

Je důležité vždy pečlivě kontrolovat složení svých oblíbených výrobků, abyste se ujistili, že jsou v souladu s vaší stravou a přesvědčením. Díky alternativám bez syřidla se vegetariáni naštěstí nemusí vzdávat jedinečné chuti, která připomíná parmezán.