Věděli jste, že hrst ovesných vloček každý den stačí k tomu, aby výrazně prospěly vašemu zdraví?

Publikováno 30. 3. 2024
Autor:

Co obsahuje oves?

Lžíce horského ovsa váží 10 g a obsahuje 37 kalorií, zatímco sklenice horských ovesných vloček váží 110 g a obsahuje 403 kalorií. Je to docela hodně, ale dají se najít i kaloričtější produkty. Je však třeba si uvědomit, že v procesu hubnutí by se neměly brát v úvahu pouze kalorie. Ovesné vločky jsou produktem, který je plný nutričních hodnot, proto se vyplatí zařadit je do svého jídelníčku.

Oves je pokladnicí zdraví prospěšných vitamínů a minerálů. Mezi ty, které si zaslouží zvláštní pozornost, patří:

vitamín B1 (thiamin) – 40 g ovsa obsahuje 0,3 mg vitamínu B1, což představuje 1/4 denní potřeby tohoto vitamínu. Oves je v tomto ohledu bezpochyby jedničkou mezi ostatními obilovinami (výjimkou je amarant). Nedostatek tohoto vitaminu spolu s vitaminem B6 způsobuje nespavost a může vést k neurologickým poruchám. Vitamin B1 je také důležitým faktorem v reakcích na spalování sacharidů v buňkách, což se může promítnout do rychlejšího spalování tuků například během kardio tréninku. vitamín B6 – nejen vitamín B1, ale i B6. V tomto ohledu je napřed i oves – na 100 g ho obsahuje celý 1 mg. Připomeňme, že vitamín B6 je zvláště důležitý pro krev. Jeho nedostatek může vést ke kožním změnám, horší náladě, poruchám spánku, průjmům a dokonce náchylnosti k infekcím, což se v dnešní době zdá být obzvlášť důležité. železo – 40 g ovsa obsahuje 2,4 mg železa, což jej opět řadí na první místo v žebříčku obilovin. Ve skutečnosti i maso, které je proslulé vysokým obsahem této sloučeniny, má železa méně. Oves má minimálně dvakrát tolik železa! Není divu, že se doporučuje při anémii. hořčík – 40 g ovsa obsahuje 60 mg hořčíku, což je téměř 1/5 denní potřeby prvku, který posiluje svaly a účinně zklidňuje roztěkané nervy. křemík – výborným zdrojem křemíku je také oves. Mezi obilovinami ho má více jen proso. Za co je křemík zodpovědný? Pro zdraví pojivové tkáně, která se promítá do pevné a elastické pokožky. Udrží tedy na uzdě celulitidu, které se tolik žen chce vyhnout nebo se jí prostě zbavit. Křemík je také nezbytný pro zdraví kostí, pojivové tkáně a stav vlasů a nehtů. vláknina – vláknina je vláknina, pro kterou jsou ovesné vločky pravděpodobně nejznámější. 40 g ovsa jsou přibližně 4 g rostlinné vlákniny, z toho polovina je rozpustná a druhá polovina nerozpustná. První jmenovaný snižuje hladinu tuku a cholesterolu v krvi. Ta druhá je v boji proti zácpě na špici. Co víc si přát!

Každý den hrst ovesných vloček

I 3denní ovesná dieta dokáže udělat s naším zdravím zázraky, zvláště pokud jsme diabetici nebo jsme bojovali s inzulínovou rezistencí. Klíčovou roli zde bude hrát vysoký obsah hořčíku a rozpustné vlákniny, která příznivě působí na regulaci hladiny cukru v krvi.

Když říkáme 3denní ovesná dieta, máme na mysli pojídání ovesných vloček po dobu 3 dnů, abychom snížili inzulinovou rezistenci a počet jednotek inzulinu na jídlo. Samozřejmě se jedná pouze o krátkou formu „léčby“, která může z dlouhodobého hlediska způsobit více škody než užitku. Mnohem lepším, rozumnějším a zdraví prospěšnějším řešením se jeví řešení dlouhodobé, tedy každodenní konzumace ovsa v rámci vyvážené stravy.

Testy

Ve Spojených státech byla provedena studie zahrnující 40 000 účastníků. Ukázalo se, že samotná suplementace hořčíkem snižuje riziko cukrovky až o 19 procent. U lidí, kteří pravidelně konzumovali oves, se riziko vzniku cukrovky snížilo až o 1/3! Takové výsledky nutí k zamyšlení. Jasně ukazují, že konzumace ovsa má více výhod než suplementace izolovaným hořčíkem.


Další studie provedená na Harvardské univerzitě na 20 000 účastnících ukázala, že konzumace celozrnných potravin každý den k snídani snižuje riziko infarktu až o 1/3!

Výzkum provedený ve Velké Británii na skupině 35 000 účastníků ukázal, že pravidelná konzumace alespoň 13 gramů vlákniny z obilovin snižuje riziko rakoviny prsu až o 40 %!

Všechny uvedené informace se týkají celých ovesných zrn – pamatujte na to!

Jak často jíte vy ovesné vločky?