věděli jste, že ve skleničkách si připravíte pečivo jako z luxusní pekárny? Sladké kulíšky s rozinkami vás budou stát pár Kč

Publikováno 1. 5. 2024


Podle legendy přišel Ježíš Kristus ke svým učedníkům během hostiny po svém zmrtvýchvstání. Uprostřed stolu byl vždy chléb pro Spasitele. Postupem času se tato tradice přenesla do zvyku nechávat chléb v kostele.

Velikonoční koule – lahodné a snadné jarní koláče

Kulichy mají také zvláštní tvar – předpokládá se, že válcovitý tvar chleba, podobný arturii (pozn. red.: chléb používaný v liturgii), je symbolem pláště, do kterého bylo zabaleno tělo Ježíše Krista. A víčka, která připomínají kostelní kopuli, symbolizují přechod ze smrti do života. Velikonoce samozřejmě nejsou jediným obdobím plesů.

Ingredience na přípravu kuliček:


Vejce – 2; sůl – špetka; cukr – 150 g; kefír – 300 ml; máslo – 10 ml; hladká mouka – 300 g; prášek do pečiva – 1 lžička; rozinky – 50 g.

Výroba a pečení těstovin:

V míse smíchejte vejce se solí a cukrem a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Do směsi vlijte kefír a rozpuštěné máslo a pokračujte v míchání. Do vzniklého těsta přidejte mouku a prášek do pečiva, vypracujte husté těsto. Do těsta přidejte rozinky a znovu důkladně promíchejte.

Tészta golyókhoz

Lahve (o objemu 200 ml) vytřete rostlinným olejem. Do sklenic nalijte 2/3 těsta (během pečení se zvedne a vytvoří tvar podobný bábovce, tj. výsledný uzávěr), sklenice postavte na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky pečte 40 minut při 180 stupních. Recept je určen pro 6 sklenic nebo hrnků o objemu 200 ml. Vychutnejte si své jídlo!

Készülnek a húsvéti golyók



Sdílejte tento článek svým přátelům na Facebooku.

Nalezli jste chybu nebo překlep v článku? Napište nám ji na [email protected]