věděli jste, že ve skleničkách si připravíte pečivo jako z luxusní pekárny? Sladké kulíšky s rozinkami vás budou stát pár Kč

Publikováno 1. 5. 2024
Autor:

Podle legendy přišel Ježíš Kristus ke svým učedníkům během hostiny po svém zmrtvýchvstání. Uprostřed stolu byl vždy chléb pro Spasitele. Postupem času se tato tradice přenesla do zvyku nechávat chléb v kostele.

Velikonoční koule – lahodné a snadné jarní koláče

Kulichy mají také zvláštní tvar – předpokládá se, že válcovitý tvar chleba, podobný arturii (pozn. red.: chléb používaný v liturgii), je symbolem pláště, do kterého bylo zabaleno tělo Ježíše Krista. A víčka, která připomínají kostelní kopuli, symbolizují přechod ze smrti do života. Velikonoce samozřejmě nejsou jediným obdobím plesů.

Ingredience na přípravu kuliček:

Vejce – 2; sůl – špetka; cukr – 150 g; kefír – 300 ml; máslo – 10 ml; hladká mouka – 300 g; prášek do pečiva – 1 lžička; rozinky – 50 g.

Výroba a pečení těstovin:

V míse smíchejte vejce se solí a cukrem a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Do směsi vlijte kefír a rozpuštěné máslo a pokračujte v míchání. Do vzniklého těsta přidejte mouku a prášek do pečiva, vypracujte husté těsto. Do těsta přidejte rozinky a znovu důkladně promíchejte.

Tészta golyókhoz
foto: facebook.com

Lahve (o objemu 200 ml) vytřete rostlinným olejem. Do sklenic nalijte 2/3 těsta (během pečení se zvedne a vytvoří tvar podobný bábovce, tj. výsledný uzávěr), sklenice postavte na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky pečte 40 minut při 180 stupních. Recept je určen pro 6 sklenic nebo hrnků o objemu 200 ml. Vychutnejte si své jídlo!

Készülnek a húsvéti golyók
foto: facebook.com