Všichni ZPOZORNĚTE! Nekupujte tento oblíbený nápoj. Mohl by totiž obsahovat sklo

Publikováno 21. 7. 2023
Autor:

Nebezpečné nápoje

Společnost Premium Foods Katarzyna Ślusarczyk Sp. z o.o. přijala okamžité rozhodnutí stáhnout rybízovou limonádu z trhu na základě hlášení spotřebitele o přítomnosti skleněného úlomku ve výrobku. Toto varování je připomínkou, že musíme být ostražití a dávat si pozor na výrobky, které mohou ohrozit naše zdraví.

Číslo šarže, které se toto sdělení týká, je 04.2024 L.03.28.A a jedná se o rybízovou limonádu s mladým ječmenem s názvem Bubble Currant. Datum spotřeby je 30. dubna 2024. Výrobce, společnost Premium Foods Katarzyna Ślusarczyk Sp. z o.o., nyní jedná o stažení výrobku z trhu.

Hlavní hygienická stanice tento postup sleduje a provádí šetření s cílem zajistit bezpečnost spotřebitelů. V případě, že jste si tento nápoj již zakoupili, GIS doporučuje opatrnost a doporučuje se jeho konzumaci ve vlastním zájmu vyhnout.

GIS varuje před vodou ve fontánách

Kromě toho GIS připomíná další nebezpečí, které se v létě často vyskytuje – vodu ve fontánách. I přes zařazení fontán, které v horkých dnech lákají veřejnost, hlavní hygienik zdůrazňuje, že voda ve fontánách protéká v uzavřeném okruhu a může být kontaminována různými bakteriemi, jako jsou stafylokoky, salmonely nebo legionely.

GIS proto doporučuje, aby se voda z fontán nepoužívala ke koupání ani k pití, protože to může vést k vážným zdravotním problémům, jako je otrava jídlem, zánět spojivek, infekce močových cest nebo alergické reakce.


Je důležité si tato rizika uvědomit a řídit se doporučeními hlavního hygienika, abyste sebe i své blízké udrželi v bezpečí a zdraví. Vyhněte se konzumaci výrobků, které byly staženy z trhu, a věnujte okamžitou pozornost všem varováním týkajícím se potravin. Ať už se jedná o úlomky skla v nápoji nebo kontaminovanou vodu ve fontánách, naše zdraví a bezpečnost jsou prvořadé.

Vydání veřejného varování hlavním hygienikem je důležitou připomínkou, že ani ty nejlepší kontrolní systémy nejsou bezchybné. Potravinářské společnosti a výrobci musí přijmout vhodná opatření k zajištění bezpečnosti svých výrobků a spotřebitelé by měli být ostražití a reagovat na případná varování.

Pokud je zjištěna jakákoli nesrovnalost týkající se potravinářského výrobku, měla by být nahlášena příslušným orgánům, například hlavnímu hygienickému inspektorátu. To umožní přijmout nezbytná kontrolní opatření a ochránit ostatní spotřebitele před možnými riziky.

V konečném důsledku musíme být jako zákazníci zodpovědní za své zdraví a bezpečnost. S ohledem na všechna varování se řiďme zásadou předběžné opatrnosti, zejména pokud jde o výběr a konzumaci potravinářských výrobků.