Vyhněte se této oblíbené kombinaci s kávou. Je naprosto toxická pro tělo

Publikováno 27. 2. 2024
Autor:

Nekombinujte tyto léky s kávou.

Kofein, hlavní aktivní složka kávy, může rušit účinky léků, posilovat nebo oslabovat jejich účinky. To se týká zejména těch, které jsou stejně jako kofein metabolizovány v játrech stejnými izoenzymy.

Například širokospektrá antibiotika – fluorochinolony – které mohou zesilovat účinky kofeinu obsaženého v kávě. Na druhou stranu v případě některých antibiotik – např. ciprofloxacin, penetrex – může kofein zesílit účinky léků a zvýšit riziko nepříjemných vedlejších účinků. Taniny v kávě, zodpovědné za její hořkou chuť, mohou potenciálně snížit účinnost antipsychotických léků.

Také káva konzumovaná s kyselinou acetylsalicylovou, přítomnou např. v aspirinu, nebo užívaná s jiným lékem proti bolesti – aminofenazonem – může zvýšit toxické účinky těchto léků!

Dále je třeba zdůraznit, že káva by se neměla kombinovat s léky, jako jsou:

acyklovir, allopurinol, cetirizin, chlorpromazin, diazepam, haloperidol, klomipramin, ranitidin, theofylin, levothyroxin.

Káva a alkohol

Kombinace kávy a alkoholu se často vyskytuje v různých koktejlech na bázi espressa. Pamatujte však, že taková směs není prospěšná našemu zdraví.

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) jasně uvádí, že kombinování kofeinu s alkoholem je rizikové. Stimulační účinky kofeinu mohou maskovat účinky konzumace alkoholu, což následně vede ke zvýšené konzumaci alkoholu. Tato situace může vést k předávkování alkoholem.

CDC také nedoporučuje pití kávy k vystřízlivění, protože „nesnižuje koncentraci alkoholu v dechu ani v krvi a nesnižuje poruchy související s alkoholem“.

Více kávy – méně živin?

Káva je zdrojem mnoha látek cenných pro naše tělo: antioxidantů, vitamínů skupiny B, ale také manganu, draslíku, hořčíku a fosforu.

Je však třeba připomenout, že pití kávy během jídla nebo bezprostředně po něm může přispět k horšímu vstřebávání dalších důležitých živin.

Zinek je minerál, který se při konzumaci s kávou špatně vstřebává. Tento jev je způsoben přítomností tříslovin obsažených v kávě.

Výzkum také naznačuje, že káva může snížit vstřebávání železa o 20-60 procent. Mohou za to třísloviny a polyfenoly. Proto byste neměli konzumovat kávu s potravinami bohatými na železo nebo užívat léky a doplňky stravy obsahující železo.

Často k snídani podáváme kávu, např. se sýrovým chlebíčkem, ovesnou kaši s mlékem nebo tvarohem. To je však velká chyba, protože káva brání vstřebávání dalšího cenného minerálu z potravy – vápníku.

Byly pro vás tyto informace užitečné? Sdílejte příspěvek se svými přáteli!