Zapomeňte na mozzarellu koupenou v obchodě. Tento recept vám ušetří čas i peníze. A za pár minut máte hotovo
Mozzarella je italský sýr známý svou měkkou a pružnou strukturou a mírně slanou chutí. Tradičně se vyrábí z kravského mléka, ale může se vyrábět i z mléka buvolího. Vyznačuje se tím, že se tvaruje do kulatých kuliček, a často se používá jako hlavní složka italské kuchyně, zejména na pizzu, do salátů caprese a různých těstovinových pokrmů.
Ingredience pro výrobu domácí mozzarelly:
4 litry čerstvého pasterizovaného mléka
1 sáček citronové soli
20 ml tvarohu
1 lžička nejodované soli
Domácí mozzarella bez zbytečné námahy
Zahřejte mléko na teplotu asi 10-15 stupňů Celsia. Rozpusťte polovinu sáčku citronové soli ve 4 polévkových lžících destilované vody bez chlóru a přidejte tento roztok do mléka. Důkladně promíchejte. Zbylou polovinu citronové soli přidejte přímo do mléka a znovu promíchejte. Zahřejte mléko na 31-32 °C a přidejte tvarohový roztok. Znovu promíchejte a nechte 20-30 minut stát, dokud se mléko nesrazí.
Při výrobě vzniká tvaroh
Jakmile mléko zcela ztuhne, vyjměte tvaroh z pánve a vložte ho do misky vhodné do mikrovlnné trouby. Tvaroh ohřívejte v mikrovlnné troubě při maximálním výkonu po dobu 30 sekund. Tento krok opakujte, dokud není tvaroh horký a pružný. Slijte syrovátku a uhlaďte tvaroh po stěnách mísy. Poté jej znovu ohřejte v mikrovlnné troubě po dobu 30 sekund.
Konečný proces a připravenost k podávání
Slijte syrovátku a přidejte lžičku soli. Lehce prohněťte a ohřejte v mikrovlnné troubě. Jakmile je tvaroh lesklý a pružný, vyjměte ho z mísy a rozetřete na potravinovou fólii. Vytvořte libovolný tvar (kulatý nebo váleček) a mozzarellu zabalte do fólie. Vložte na 30 minut do chladničky, aby ztuhla.
Sdílejte tento článek svým přátelům na Facebooku.
Nalezli jste chybu nebo překlep v článku? Napište nám ji na [email protected]