Zapomeňte na mozzarellu koupenou v obchodě. Tento recept vám ušetří čas i peníze. A za pár minut máte hotovo

Publikováno 19. 4. 2024

Mozzarella je italský sýr známý svou měkkou a pružnou strukturou a mírně slanou chutí. Tradičně se vyrábí z kravského mléka, ale může se vyrábět i z mléka buvolího. Vyznačuje se tím, že se tvaruje do kulatých kuliček, a často se používá jako hlavní složka italské kuchyně, zejména na pizzu, do salátů caprese a různých těstovinových pokrmů.

Ingredience pro výrobu domácí mozzarelly:

4 litry čerstvého pasterizovaného mléka
1 sáček citronové soli
20 ml tvarohu
1 lžička nejodované soli

Domácí mozzarella bez zbytečné námahy

Zahřejte mléko na teplotu asi 10-15 stupňů Celsia. Rozpusťte polovinu sáčku citronové soli ve 4 polévkových lžících destilované vody bez chlóru a přidejte tento roztok do mléka. Důkladně promíchejte. Zbylou polovinu citronové soli přidejte přímo do mléka a znovu promíchejte. Zahřejte mléko na 31-32 °C a přidejte tvarohový roztok. Znovu promíchejte a nechte 20-30 minut stát, dokud se mléko nesrazí.

Krém

Při výrobě vzniká tvaroh

Jakmile mléko zcela ztuhne, vyjměte tvaroh z pánve a vložte ho do misky vhodné do mikrovlnné trouby. Tvaroh ohřívejte v mikrovlnné troubě při maximálním výkonu po dobu 30 sekund. Tento krok opakujte, dokud není tvaroh horký a pružný. Slijte syrovátku a uhlaďte tvaroh po stěnách mísy. Poté jej znovu ohřejte v mikrovlnné troubě po dobu 30 sekund.


mozzarella

Konečný proces a připravenost k podávání

Slijte syrovátku a přidejte lžičku soli. Lehce prohněťte a ohřejte v mikrovlnné troubě. Jakmile je tvaroh lesklý a pružný, vyjměte ho z mísy a rozetřete na potravinovou fólii. Vytvořte libovolný tvar (kulatý nebo váleček) a mozzarellu zabalte do fólie. Vložte na 30 minut do chladničky, aby ztuhla.