Zapomeňte na složité recepty. Neuvěříte, jak snadno se dají připravit tyto fantastické maďarské halušky! Zkuste je hned teď
Recept na bleskové maďarské halušky bez brambor a vajec
Suroviny (pro 4 porce)
- 200 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 600 ml vody
- 2-3 kostky sýrového krému
- slanina
Postup přípravy
Oba druhy mouky nasypte do větší mísy, uprostřed vytvořte důlek a nalijte do něj vodu. Směs mícháme vařečkou, dokud nevznikne jednotné těsto, které by mělo být vláčné a jemné. Doporučuje se těsto nesolit, aby se halušky nerozvařily během vaření.
Pomocí haluškovače vkládáme těsto do vroucí vody a vaříme přibližně 5 minut. Poté halušky scedíme a ještě horké smícháme s taveným sýrem, aby zůstaly mírně vlhké. Přidáme několik kapek tuku z vypečené slaniny a dochutíme solí podle potřeby.

Druhou várku můžeme připravit klasickým způsobem s brynzou a slaninou. Halušky jsou tradičním pokrmem v slovenské a maďarské kuchyni, které mají dlouhou historii a různé regionální variace. V Maďarsku jsou často podávány s tvarohovým sýrem nebo zakysanou smetanou a slaninou.
Podle historických pramenů pocházejí halušky z horských oblastí, kde byly základními surovinami brambory, mouka a sůl. Brambory se do těsta přidávaly až později, aby halušky byly sytější. Dnes existuje mnoho variant tohoto pokrmu, včetně těch bez brambor a vajec, jako je tento recept.
Zajímavostí je, že v roce 2008 byl vytvořen světový rekord v počtu uvařených halušek na jednom místě. Akce se konala v Terchové na Slovensku a zúčastnilo se jí více než 1600 lidí, kteří společně připravili přes 500 kilogramů halušek.





