Zapomeňte na složité recepty. Neuvěříte, jak snadno se dají připravit tyto fantastické maďarské halušky! Zkuste je hned teď

Publikováno 19. 7. 2024
Autor:

Recept na bleskové maďarské halušky bez brambor a vajec

Suroviny (pro 4 porce)

  • 200 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 600 ml vody
  • 2-3 kostky sýrového krému
  • slanina

Postup přípravy

Oba druhy mouky nasypte do větší mísy, uprostřed vytvořte důlek a nalijte do něj vodu. Směs mícháme vařečkou, dokud nevznikne jednotné těsto, které by mělo být vláčné a jemné. Doporučuje se těsto nesolit, aby se halušky nerozvařily během vaření.

Pomocí haluškovače vkládáme těsto do vroucí vody a vaříme přibližně 5 minut. Poté halušky scedíme a ještě horké smícháme s taveným sýrem, aby zůstaly mírně vlhké. Přidáme několik kapek tuku z vypečené slaniny a dochutíme solí podle potřeby.

Foto: facebook.com

Druhou várku můžeme připravit klasickým způsobem s brynzou a slaninou. Halušky jsou tradičním pokrmem v slovenské a maďarské kuchyni, které mají dlouhou historii a různé regionální variace. V Maďarsku jsou často podávány s tvarohovým sýrem nebo zakysanou smetanou a slaninou.

Podle historických pramenů pocházejí halušky z horských oblastí, kde byly základními surovinami brambory, mouka a sůl. Brambory se do těsta přidávaly až později, aby halušky byly sytější. Dnes existuje mnoho variant tohoto pokrmu, včetně těch bez brambor a vajec, jako je tento recept.

Zajímavostí je, že v roce 2008 byl vytvořen světový rekord v počtu uvařených halušek na jednom místě. Akce se konala v Terchové na Slovensku a zúčastnilo se jí více než 1600 lidí, kteří společně připravili přes 500 kilogramů halušek.