Zasaďte si zázvor doma a zásobíte rodinu čerstvým kořením na celý rok!
- 100% čerstvý a bio – bez pesticidů a chemie
- Levná investice – z jednoho oddenku získáte úrodu na měsíce
- Celoroční sklizeň – s trochou péče můžete sklízet stále
- Léčivé účinky – pomáhá při nachlazení, trávení i zánětech
- Pěstování v květináči – nepotřebujete zahradu
Výběr správného zázvoru pro výsadbu
Kupte si čerstvý, bio zázvor, ideálně s několika očky (malými výhonky). Měl by být pevný, hladký, bez známek plísně nebo hniloby. Zázvor z obchodů bývá často ošetřen inhibitory růstu – proto jej před výsadbou na několik hodin namočte do teplé vody.
Jak zasadit zázvor krok za krokem
- Příprava nádoby nebo záhonu
- Pro květináč: použijte nádobu minimálně 30 cm hlubokou a širokou
- Pro záhon: vyberte místo s bohatou, dobře propustnou půdou a částečným stínem
- Zajistěte odtok vody – dno nádoby vyložte kamínky
- Výsadba oddenku
- Nakrájejte zázvor na kousky o délce cca 5 cm, každý musí mít alespoň jedno až dvě očka
- Nechte řezy 24 hodin zaschnout
- Sázejte cca 5 cm pod povrch půdy, očky nahoru
- Mezi jednotlivými kusy nechte 20 cm mezery
- Zalijte lehce a jemně
Péče o rostliny
- Zálivka: Udržujte půdu vlhkou, ale ne přemokřenou, zalévejte 2–3× týdně
- Teplota a světlo: Zázvor má rád teplo (24–29 °C) a rozptýlené světlo
- Hnojení: Každých 4–6 týdnů použijte organické hnojivo (např. čaj z kompostu nebo rybí emulzi)
- Mulčování: Kolem rostlin nasypte vrstvu slámy, listí nebo pilin pro udržení vlhkosti a stabilní teploty
- Ochrana před škůdci: Proti mšicím, sviluškám či smutnicím použijte neemový olej nebo mýdlový postřik
Kdy a jak sklízet zázvor
- První sklizeň můžete provést již po 4–5 měsících, tzv. „mladý zázvor“
- Zralý oddenek sklízíme po 8–10 měsících
- Poznáte to podle toho, že listy žloutnou a zasychají
- Vykopejte opatrně jen tolik, kolik potřebujete, zbytek ponechte k dalšímu růstu
- Zázvor umyjte, osušte a uskladněte v lednici nebo mrazáku
Jak zajistit sklizeň po celý rok
- Střídejte výsadby v různých nádobách – tak budete mít stále čerstvý oddenek
- Po sklizni hned znovu zasaďte část oddenku
- V zimě přesuňte květináče do bytu – zázvor nesnáší teploty pod 10 °C
- Zajistěte vlhké prostředí – pravidelně mlžte listy
Skladování a využití zázvoru
- V lednici vydrží až 3 týdny (zabalený v papíru)
- V mrazáku si uchová chuť i 6 měsíců
- Můžete jej použít do čaje, polévek, smoothie, omáček, nebo nastrouhat a usušit jako prášek
Časté problémy a jejich řešení
- Žloutnutí listů – příliš mnoho vody nebo nedostatek živin
- Zázvor neklíčí – nevhodný oddenek nebo ošetřený inhibiční látkou
- Hniloba oddenku – špatná drenáž, příliš časté zalévání
- Pomalý růst – málo tepla nebo živin
- Napadení listů škůdci – postřik neemovým olejem nebo mýdlovým roztokem
Závěrem
Pěstování zázvoru doma je snadné, ekologické a hlavně – nesmírně užitečné. Pokud dodržíte základní pravidla a dopřejete rostlinám trochu péče, odmění se vám chutným, aromatickým kořenem, který budete mít po ruce po celý rok. Zkuste to – začněte s jedním kouskem zázvoru a vypěstujte si zásobu pro celou rodinu!





