Zasaďte si zázvor doma a zásobíte rodinu čerstvým kořením na celý rok!

Publikováno 22. 7. 2025
Autor:
  • 100% čerstvý a bio – bez pesticidů a chemie
  • Levná investice – z jednoho oddenku získáte úrodu na měsíce
  • Celoroční sklizeň – s trochou péče můžete sklízet stále
  • Léčivé účinky – pomáhá při nachlazení, trávení i zánětech
  • Pěstování v květináči – nepotřebujete zahradu

Výběr správného zázvoru pro výsadbu

Kupte si čerstvý, bio zázvor, ideálně s několika očky (malými výhonky). Měl by být pevný, hladký, bez známek plísně nebo hniloby. Zázvor z obchodů bývá často ošetřen inhibitory růstu – proto jej před výsadbou na několik hodin namočte do teplé vody.

Jak zasadit zázvor krok za krokem

  1. Příprava nádoby nebo záhonu
  • Pro květináč: použijte nádobu minimálně 30 cm hlubokou a širokou
  • Pro záhon: vyberte místo s bohatou, dobře propustnou půdou a částečným stínem
  • Zajistěte odtok vody – dno nádoby vyložte kamínky
  1. Výsadba oddenku
  • Nakrájejte zázvor na kousky o délce cca 5 cm, každý musí mít alespoň jedno až dvě očka
  • Nechte řezy 24 hodin zaschnout
  • Sázejte cca 5 cm pod povrch půdy, očky nahoru
  • Mezi jednotlivými kusy nechte 20 cm mezery
  • Zalijte lehce a jemně

Péče o rostliny

  • Zálivka: Udržujte půdu vlhkou, ale ne přemokřenou, zalévejte 2–3× týdně
  • Teplota a světlo: Zázvor má rád teplo (24–29 °C) a rozptýlené světlo
  • Hnojení: Každých 4–6 týdnů použijte organické hnojivo (např. čaj z kompostu nebo rybí emulzi)
  • Mulčování: Kolem rostlin nasypte vrstvu slámy, listí nebo pilin pro udržení vlhkosti a stabilní teploty
  • Ochrana před škůdci: Proti mšicím, sviluškám či smutnicím použijte neemový olej nebo mýdlový postřik

Kdy a jak sklízet zázvor

  • První sklizeň můžete provést již po 4–5 měsících, tzv. „mladý zázvor“
  • Zralý oddenek sklízíme po 8–10 měsících
  • Poznáte to podle toho, že listy žloutnou a zasychají
  • Vykopejte opatrně jen tolik, kolik potřebujete, zbytek ponechte k dalšímu růstu
  • Zázvor umyjte, osušte a uskladněte v lednici nebo mrazáku

Jak zajistit sklizeň po celý rok

  • Střídejte výsadby v různých nádobách – tak budete mít stále čerstvý oddenek
  • Po sklizni hned znovu zasaďte část oddenku
  • V zimě přesuňte květináče do bytu – zázvor nesnáší teploty pod 10 °C
  • Zajistěte vlhké prostředí – pravidelně mlžte listy

Skladování a využití zázvoru

  • V lednici vydrží až 3 týdny (zabalený v papíru)
  • V mrazáku si uchová chuť i 6 měsíců
  • Můžete jej použít do čaje, polévek, smoothie, omáček, nebo nastrouhat a usušit jako prášek

Časté problémy a jejich řešení

  • Žloutnutí listů – příliš mnoho vody nebo nedostatek živin
  • Zázvor neklíčí – nevhodný oddenek nebo ošetřený inhibiční látkou
  • Hniloba oddenku – špatná drenáž, příliš časté zalévání
  • Pomalý růst – málo tepla nebo živin
  • Napadení listů škůdci – postřik neemovým olejem nebo mýdlovým roztokem

Závěrem

Pěstování zázvoru doma je snadné, ekologické a hlavně – nesmírně užitečné. Pokud dodržíte základní pravidla a dopřejete rostlinám trochu péče, odmění se vám chutným, aromatickým kořenem, který budete mít po ruce po celý rok. Zkuste to – začněte s jedním kouskem zázvoru a vypěstujte si zásobu pro celou rodinu!