Známý řetězec stahuje z prodeje oblíbený salám, nachází se v něm nebezpečná bakterie

Publikováno 10. 3. 2023
Autor:

Zákazníci by proto měli věnovat pozornost tomuto oznámení a uvedený produkt nekonzumovat.

V případě, že jste si zmíněný produkt zakoupili, můžete jej přinést zpět do prodejny, přičemž Vám budou vráceny peníze, a to i bez nutnosti předložení pokladního bloku.

Obchodní řetězec Lidl preventivně stahuje z prodeje masný výrobek. Jedná se o Strolghino italský salám “Italiamo“ ve 250g balení s datem spotřeby 28.04.2023, šarže 16. Dodavatelem výrobku je společnost Salumificio Galli Remo Srl Důvodem stažení z trhu je možná přítomnost salmonely. Lidl upozorňuje zákazníky, aby salám nekonzumovali.

Mikroby rodu Salmonella jsou řazeny mezi patogenní mikroorganismy, které se mohou nacházet v potravinách živočišného původu. Jedná se především o vejce a maso. Vyskytují se však i ve všech nedostatečně tepelně zpracovaných potravinách. Právě tyto mikroorganismy jsou zdrojem onemocnění iu člověka.

Potravinové výrobky, které jsou kontaminovány právě salmonelou, jsou pro nás velmi nebezpečné, protože způsobují onemocnění – salmonelózu.

Nejčastěji se projeví nevolností, bolestí břicha, zvracením, silným přeháněním a teplotou, která se může střídat se zimnicí. Návštěva lékaře je v tomto případě nutná a některé případy vyžadují i ​​hospitalizaci.

Bakterie salmonely se v potravinách dokáží množit a přežívají i při chladničkové teplotě a v mražených potravinách. Ničí je teplota 70 stupňů Celsia.

Příznaky salmonelózy se mohou projevit za šest až 72 hodin po zkonzumování kontaminovaného jídla. Nakažený člověk mívá vysokou teplotu, pociťuje nevolnost, zvrací, má křečovité bolesti břicha a časté vodnaté stolice. Nebezpečná při salmonelóze je ztráta tekutin. Těžká dehydratace organismu si v mnoha případech vyžádá hospitalizaci a infuzní léčbu.