Znáte toto ovoce? Má úžasné léčivé vlastnosti. Češi na něj už skoro úplně zapomněli

Plody této rostliny připomínají plody rybízu nebo brusinek. Rostou na stromech, které dosahují výšky 7-8 metrů. Je to rostlina, která může žít až 100 let!
Plody mají sladkokyselou chuť a charakteristickou vůni. Mají dost velkou pecku a malé množství dužiny.
Dřín lze pěstovat v každé zahradě a užít si jeho jedinečnou chuť! Je mrazuvzdorná, takže se v našich klimatických podmínkách cítí skvěle.
Dřín obsahuje flavonoidy, organické kyseliny a betakaroten.
Je bohatý na vitamín C, který je skvělý proti nachlazení a posiluje imunitu.
Dřín stejně jako všechny červené plody obsahuje antokyany – antioxidanty. Spolu s vitamínem C tvoří směs, která účinně chrání před předčasným stárnutím buněk. Antokyany obsažené v plodech dřínu jedlého mají silný protirakovinný účinek a zároveň účinně zabraňují rozvoji zánětů v organismu.
A co víc, toto ovoce obsahuje prvky jako draslík, fosfor, zinek, železo, měď a mangan. Časté jídlo dříně vyživuje tělo a komplexně jej posiluje.
Větvičky dříňového dřeva jsou účinným prostředkem k čištění zubů. Koupel v odvaru z kůry a listů této rostliny zase pomáhá při revmatických bolestech a dně a při použití jako obklad na čelo pomáhá při migréně.
Připravte si léčivou dřínovou tinkturu:
Nejoblíbenějším způsobem využití dříně je příprava léčivé tinktury výrazné chuti a barvy.
Ingredience:
1 kg dřínových bobulí 500 ml alkoholu 95,6% 500 ml vodky 40%
[namiesto alkoholu 90% a vodky môžete použiť 1 liter 70% alkoholu]
300-500 g cukru nebo medu

Opláchněte bobule dřínu, přeceďte a vysušte. Propíchněte všechny bobule párátkem a přeneste je do sklenice vhodné velikosti. Nalijte vodku a alkohol, nádobu pevně uzavřete a nechte na teplém a tmavém místě 1-2 měsíce. Obsah nádoby pravidelně protřepávejte. Rubínový nálev sceďte přes sítko a bobule naplňte do sklenice cukrem podle chuti. Počkejte týden, dokud se cukr nezmění na sirup a nevytáhne zbylý alkohol z bobulí. Sceďte sirup přes několik vrstev gázy, vymačkejte bobule. Smíchejte sirup s tinkturou a počkejte ještě několik týdnů. Přefiltrujte tinkturu přes bavlněný nebo kávový filtr, nalijte do lahví a odložte do sklepa a nechte zrát 6-12 měsíců.
V přírodní medicíně je nejúčinnějším lékem proti horečce.
Dřín lze konzumovat i syrový. Plody mají protizánětlivé a stahující vlastnosti – jsou vhodné pro léčbu žaludečních onemocnění. Působí také močopudně, takže napomáhají pročištění organismu zejména při onemocněních ledvin a močových cest.
Vysoký obsah železa z něj činí také přírodní lék na anémii.





