Byla zjištěna skutečná příčina havárie helikoptéry! Tohle stojí za smrtí českého miliardáře Kellnera

Publikováno 25. 10. 2023
Foto: vlastní zpracování

Pravděpodobnou příčinou tragického pádu helikoptéry na Aljašce, který si vyžádal život českého miliardáře Petra Kellnera a čtyř dalších lidí, bylo selhání pilota v mlhavých podmínkách, uvádí nejnovější federální zpráva.

Pravděpodobnou příčinou havárie helikoptéry na Aljašce v roce 2021, při které zahynul český miliardář a další čtyři lidé, bylo selhání pilota, který nedokázal adekvátně reagovat na mlhavé podmínky. Takový závěr přinesla federální zpráva o nehodě zveřejněná ve středu.

Ve zprávě amerického Národního úřadu pro bezpečnost dopravy se uvádí, že k tomu přispěl „nedostatečný program výcviku pilotů“ ze strany provozovatele helikoptéry a „nedostatečný dohled“ ze strany inspektora Federálního úřadu pro letectví.

Nehodu přežila jedna osoba a k závažnosti jejího zranění, které zahrnovaly „rozsáhlé poškození obou rukou omrzlinami“, přispělo opožděné informování pátracích a záchranných týmů, uvádí se ve zprávě. Rodina Petra Kellnera, který byl v době havárie nejbohatším mužem v Česku, podala letos u státního soudu žalobu na provozovatele vrtulníku, společnost Soloy Helicopters, a další osoby.


Při nehodě zahynuli kromě Kellnera i další podnikatel z Česka Benjamin Larochaix, dále průvodci Gregory Harms a Sean McManamy, a také pilot Zachary Russell. Čech David Horváth havárii přežil a v souvislosti s tragédií mezitím podal i žalobu.