Celý život jsem používala cedník špatně. Tchýně mi ukázala tento daleko lepší způsob

Celý život jsem používala cedník špatně. Tchýně mi ukázala tento daleko lepší způsob

Publikováno 12. 12. 2022
Autor:

Sítko nebo cedník na těstoviny najdete pravděpodobně v každé domácnosti. Existuje jich spousta a jsou vyrobeny z různých materiálů. Oblíbené jsou verze z nerezové oceli a plastu. Možná ale máte pocit, že výroba těstovin není žádná věda. Těstoviny jednoduše uvaříte, vodu nalijete do filtrační nádoby a ta odteče do dřezu. Zkuste však jinou metodu. Uvidíte, že je to velmi praktické.

Klasické použití cedníku

Doposud jste těstoviny nepochybně vysypávali klasickou metodou. Na tom samozřejmě není nic špatného. Má však své nedostatky. Patří mezi ně i to, že velmi rychle chladnou. Tato metoda spočívá ve vylití obsahu hrnce přímo do sítka, které se obvykle umístí do dřezu nebo jiné nádoby.

Jak by to mohlo být lepší?

Ale zkuste to jinak a zjistíte, že příprava je pro vás nejen snadnější, ale také jednodušší. Nejlepší je použít cedník se dvěma uchy, abyste ho mohli držet společně s hrncem. Položte cedník na pánev, jako byste do něj něco cedili. Musíte tedy kopírovat jeho tvar a zároveň ho opřít o stěny.

Nyní stačí pánev otočit dnem vzhůru a držet ji za výstupky jako filtrační pánev. Vypusťte vodu do dřezu nebo jiné nádoby. Pokud jste těstoviny ještě nesolili, můžete vychladlou vodu použít jako směs na zalévání.

Foto: Shutterstock

Proč to zkoušet?

Tento způsob udržuje těsto v horkém hrnci a udržuje ho déle teplé. Můžete je ihned začít zpracovávat ve stejném hrnci. Nezapomeňte přidat několik kapek extra panenského olivového oleje, aby se neslepily. Můžete také použít bazalkové pesto. Vhodný je také strouhaný parmazán.

Dlouhé těstoviny al dente

Tato příprava těstovin na skus je také prospěšná pro vaše zdraví. Uchovávají mnohem více živin. Nejdůležitějším momentem je však zbavit se vody, ve které se vařily. V tomto případě může cedník přípravu ztížit. Proto je lepší vybavit se kleštěmi nebo lžící na těstoviny, abyste vodu dostali ven.

Foto: Shutterstock, zdroj: Cuisine AZ