Češi pozor. Tohle je seznam produktů, které byste měli okamžitě vyřadit z jídelníčku

Publikováno 22. 7. 2023
Autor:

1) Nadměrný příjem soli

Nadměrný příjem soli se nedoporučuje v žádném věku, ale opatrní by měli být zejména lidé po padesátce. Příliš mnoho soli způsobuje problémy s krevním tlakem. Vysoký krevní tlak zase zatěžuje srdce, ledviny a mozek. Pokud se neléčí, může vést k infarktu a mrtvici.

Sůl také zadržuje vodu v těle. To způsobuje otoky.

Tento doplněk se nachází v mnoha produktech, o kterých ani netušíte. Najdete ho například. v chlebu, hotových zeleninových šťávach, sýrech, uzeninách, konzervované zelenině, mražené pizzy.

2) Uzeniny a červené maso

Konzumace nadměrného množství červeného masa může zvýšit riziko rakoviny.

Odborníci z Amerického institutu pro výzkum rakoviny zjistili, že denní konzumace zpracovaného masa může zvýšit riziko kolorektálního karcinomu až o 72 procent.

Hotové maso obsahuje v nadměrném množství škodlivé konzervační látky a zvýrazňovače chuti. Před nákupem si pozorně přečtěte složení.


3) Zpracované potraviny

Omega-6-esenciální mastné kyseliny jsou potřebné pro správné fungování organismu. Třeba ho však konzumovat s omega-3 mastnými kyselinami, v poměru 5:1 (5 porcí omega-6 a 1 porce omega-3). Většinou je ovšem v naší stravě tento poměr až 50:1.

Příliš mnoho omega-6 mastných kyselin může přispět k zánětu kloubů a rozvoji artritidy.

Omega-6 mastné kyseliny naleznete ve slanině, vaječných žloutcích, kukuřici, slunečnicových semínkách, sójových bobech, margaríně a smažených jídlech.

4) Cukr

Ani tady se nekoná žádné překvapení. Nadměrná konzumace cukru způsobuje řadu nepříjemných neduhů. Přispívá ke vzniku nadváhy a obezity, urychluje stárnutí pokožky. Neustále zvýšená hladina glukózy v krvi vede ik rozvoji diabetu II. Ničí slinivku.

Pozorně si přečtěte etikety produktů. Cukr naleznete ve sladkostech, snídaňových cereáliích, ovocných jogurtech, slazených sycených nápojích, ochucených vodách.

Kompozice se vyskytuje v různých formách – fruktóza, glukóza, glukózo – fruktózový sirup, dextróza, maltodextrin, melasa, karamel.

5) Alkohol

Červené víno je bohaté na polyfenoly, které příznivě působí na náš organizmus. Pohár vína jednou za čas může mít zdravotní benefity.

Vědci však zjistili, že pravidelná konzumace alkoholu je zdraví škodlivá. Způsobuje problémy se srdcem a játry. Může také přispět k předčasné smrti.

Alkohol pijte co nejméně a nezapomínejte, že s přibývajícím věkem je tělo stále méně schopno jej metabolizovat. Následky otravy alkoholem budete pociťovat déle a intenzivněji.

Jsou tyto informace pro Vás užitečné? Sdílejte tento příspěvek s přáteli!