POZOR. Varování pro konzumenty: Paraziti v rybě zakoupené v Praze

Publikováno 6. 5. 2024

Nákaza objevena během rutinní kontroly

Na začátku února byl tento závadný výrobek identifikován během rutinní kontroly. SZPI rychle reagovala a informovala veřejnost prostřednictvím webové platformy PotravinyNaPranýři, varující před potenciálně nebezpečnými potravinami.

Výrobek s identifikačním číslem šarže 240401 a datem spotřeby 12. 2. 2024 by neměl být konzumován a odborníci radí, aby byl bezpečně zlikvidován.

Zdravotní rizika spojená s parazity

Paraziti z čeledi Anisakidae mohou způsobit onemocnění zvané anisakiáza, která je obzvláště rozšířená v zemích, kde je běžná konzumace syrových ryb, jako je Japonsko nebo severské země. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, anisakiáza může způsobit nejen vážné gastrointestinální problémy, ale také těžké alergické reakce.


Experti zdůrazňují, že paraziti jsou účinně eliminováni povařením ryby na teplotě nad 60 °C po dobu minimálně jedné minuty, nebo dlouhodobým mražením ryby pod teplotu -20 °C.

hal

Foto: Freepik

Varování pro spotřebitele

I když datum spotřeby již uplynulo, je pravděpodobné, že někteří lidé mohou mít stále rybu uloženou ve svých mrazácích. SZPI vyzývá všechny spotřebitele, kteří mají tento produkt doma, aby jej nekonzumovali a chránili tak své zdraví před možnými riziky.