Čtyřiašedesátiletý muž bude postaven před soud. Dva lidé zemřeli a osm dalších onemocnělo po konzumaci sýra od tohoto výrobce

Publikováno 19. 4. 2024

Jak uvedl list Fact, výrobek ze syrového mléka obsahoval nebezpečnou listerii, která může způsobit vážné onemocnění a smrt. Výrobce po vypuknutí případu uzavřel svou továrnu a konečný verdikt zazní letos v červenci.

Sýr vyrobený z nepasterizovaného mléka zabil dva lidi

Společnost Vulto Creamery založil americký výrobce sýrů Johannes Vulto. Výrobky společnosti jsou k dostání na pultech obchodů po celých Spojených státech. Domácí sýry jsou vyráběny z nepasterizovaného kravského mléka, u kterého je vyšší pravděpodobnost výskytu nebezpečných bakterií. V letech 2016 a 2017 onemocnělo po konzumaci sýrů z této produkce listeriózou 10 lidí, z nichž dva zemřeli.

Vyšetřovatelé rychle spojili tato onemocnění s výrobky společnosti Vulto Creamery. Poté, co americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv spojil sýry z této továrny s výskytem listeriózy, společnost zastavila výrobu. Vyšetřovatelé rovněž zjistili, že bakterie byly přítomny již ve vzorcích odebraných v závodě v roce 2014. Zaměstnanci si také nesměli umýt ruce před tím, než s nimi byla smíchána syrovátka.

Listerióza je vzácná, ale úmrtnost je vysoká

Majitel sýrárny má být odsouzen 9. července. „Vultovi hrozí až jeden rok odnětí svobody, jeden rok podmíněného propuštění s dohledem a pokuta až 250 000 dolarů,“ uvedl USAToday. Je třeba poznamenat, že listerióza je poměrně vzácné onemocnění. Má však vysokou, až 30% úmrtnost, protože může způsobit meningitidu, encefalitidu a sepsi.


cheese-dishFoto by Freepik

Listerie se vyskytují v syrovém mase, v půdě, včetně ovoce a zeleniny. Množí se při teplotách 4-37 °C, ale vaření ji spolehlivě eliminuje. Lidský imunitní systém dokáže tyto bakterie odhalit a zničit dříve, než dojde k infekci. Výskyt ohnisek listeriózy je celosvětově poměrně vzácný. Nejvíce ohroženi úmrtím na listeriózu jsou starší lidé, lidé s oslabenou imunitou a malé děti.

Z tohoto důvodu musí být ve všech potravinářských provozech dodržována přísná hygienická pravidla, aby se například zabránilo kontaminaci tepelně ošetřeného hotového výrobku bakteriemi. Ethanol, který spolehlivě ničí listerie, je účinným prostředkem dezinfekce povrchů přicházejících do styku s potravinami.