Pověry královské rodiny. Neuvěříte, jaké sendviče jim údajně přinášejí smůlu. A to není všechno. Co zakázal král Karel III.?

Publikováno 19. 4. 2024

Královský šéfkuchař promluvil

„Všechno to vychází z pověry, která se předává z generace na generaci. Bývalý královský šéfkuchař Graham Newbould, který dva roky pracoval v Buckinghamském paláci a šest let v Kensingtonském paláci, v dokumentu Tajemství královské kuchyně uvedl, že vše pramení ze strachu ze sabotáže koruny,“ píše se na stránkách MarieClaire. Po celé generace v rodině panuje pověra, že každý, kdo jim podává pikantní jídlo, se snaží ohrozit monarchii.

To vylučuje z jídelníčku hranaté sendviče a kuchaři musí při práci pro královskou rodinu čelit určitým omezením. Dokonce i Graham Newbould, který připravoval jídla pro královnu, jí za celou dobu nenaservíroval jediný hranatý sendvič. Přesto je tento pokrm velmi oblíbeným občerstvením. Aby jí tato pochoutka nebyla odepřena, královna si něco podobného ráda dopřála k odpolednímu čaji.

A Buckingham-palota

Král Karel III. také zavádí nová pravidla stravování.

Takzvané „marmeládové filety“ jsou kulaté sendviče plněné máslem a malinovou marmeládou, které prý královna Alžběta pravidelně jedla. Pověry o jídle se v královské rodině vyskytují přinejmenším od dob královny Viktorie. Dokonce i její manžel princ Albert se vyhýbal jídlu ve tvaru rakve, protože věřil, že přináší smůlu. To jí však příliš nepomohlo, protože zemřela v roce 1861 ve věku pouhých 42 let.

Foto: Depositphotos


Královská rodina má však ještě jedno pravidlo stolování. Zejména na cestách mimo domov se vyhýbají konzumaci korýšů. Existuje však i prozaičtější vysvětlení. Pokud jíte mořské plody, je mnohem pravděpodobnější, že ulehnete do postele s otravou jídlem, což by jistě zkomplikovalo výkon reprezentativních královských povinností.

Král Karel III. pak zavedl další dietní omezení a zakázal konzumaci foie gras ve všech královských rezidencích. Tito vodní ptáci procházejí velkým utrpením, aby z nich vznikla tučná pochoutka ve tvaru kachny nebo foie gras.